13:38 / 18.01.2019.

Autor: M.M./Hajduk

Preminuo bivši trener Hajduka Ivan Vucov

Foto: Službena stranica Hajduka

Foto: Službena stranica Hajduka

Foto: - / -

U Bugarskoj je jutros preminuo bivši trener Hajduka Ivan Vucov. U Hajduku je bio kratko, ali je ipak ostavio trag na Poljudu.
U Bugarskoj je jutros preminuo bivši trener Hajduka Ivan Vucov. U Hajduku je bio kratko, ali je ipak ostavio trag na Poljudu.

Ivan Vucov rođen je 14. prosinca 1939. godine u bugarskom Gabrovu, u kojem je nekoliko godina igrao nogomet u jednom nižerazrednom klubu. Nakon završetka vojnog roka dvije godine igrao je za momčad Trakije. Potom, kao vrlo zapažen i perspektivan igrač, odlazi u Sofiju u kojoj je punih deset godina bio jedan od najboljih igrača Levskog. Na kraju svoje igračke karijere bio je godinu dana član Akademika. Kao reprezentativac Bugarske nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine.

Vucov je trenirao Hajduk većim dijelom prvenstvene sezone 1987./88., odnosno od drugog kola pa sve do četiri kola prije kraja, kada ga je na klupi bijelih zamijenio njegov najbliži suradnik Luka Peruzović.

Bio je trener koji je priznavao samo rad i bio je od onih kojima nijedan igrač nije "pretplaćen" na mjesto u prvoj momčadi.

U svom oproštajnom intervjuu za medije, istaknuo je da je jedan od osnovnih uzroka slabijim igrama i dostignućima bio kratak spoj na relaciji trener - igrači. Problem koji je nastao i gotovo neprekidno tinjao, po mišljenju Vucova, zbog nametnutog visokog nivoa reda, rada, discipline, odgovornosti… eskalirao je četiri kola prije kraja, kada se ovaj zahvalio. Drugim riječima, sve vrijednosti i mogućnosti igrača i cjelokupnog klupskog pogona u sezoni 1987./88. nisu došle do izražaja, a još manje su u punoj mjeri iskorištene. Sve zauzete pozicije na kraju desetomjesečnog maratona nisu bile adekvatne kvaliteti i vrijednostima glavnih nositelja imena i ugleda Hajduka.

Sve u svemu, Ivan Vucov ostao je zabilježen u Hajdukovoj povijesti kao trener koji u nogometu priznaje samo red, rad i disciplinu, stoji na službenoj stranici Hajduka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!