Predstavljena knjiga "Lopta je okrugla jer je takav propis"

19.09.2022.

16:53

Autor: I.L./HRT/Hina

Nogometna lopta - ilustracija

Nogometna lopta - ilustracija

Foto: Topseller / Shutterstock

U zagrebačkom hotelu Sheraton predstavljena je knjiga Lopta je okrugla jer je takav propis. Povijest nogometne organizacije, autora Vladimira Ivete, tajnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), u izdanju izdavačke kuće Srednja Europa.

Knjiga prikazuje i analizira kako se razvijala nogometna struktura, prvenstveno kroz postanak i razvoj nogometnih organizacija te njihovo ustrojstvo, djelovanje i norme, odnosno pokazuje kako su počeci nogometa kakvog ga danas poznajemo ovisili o tome da se postigne dogovor o jedinstvenim pravilima po kojima će se igrati.


- Knjigu sam počeo pisati u kasno proljeće 2020. godine, dakle kad se počeo opet igrati nogomet poslije stanke uslijed pandemije koronavirusa, na žalost bez gledatelja. Tad su se dogodile brojne izmjene propisa za koje bi inače trebalo puno vremena, čak i nekoliko godina, a u ovom slučaju radilo se o nekoliko tjedana. Povećanje broja zamjena na pet, završnica Lige prvaka kao Final Four, nedovršena prvenstva, prilagodba na sve utakmice bez gledatelja, naglasio je Iveta.


- To je sve doneseno u skladu s određenim procedurama nadležnih tijela nogometne organizacije, u izvanrednim okolnostima i kratkim rokovima, ali se poštivao postupak, što znači da postoji iznimno snažna i organizirana nogometna struktura koja je prilagođenja takvim izvanrednim okolnostima, dodao je.


Prvi dio knjige odnosi se na same početke donošenja nogometnih pravila i 1863. kao "nultu godinu", uz nekoliko primjera razvoja nacionalnih saveza u stranim državama dok je veći dio knjige posvećen razvoju nogometa i njegove organizacije u Hrvatskoj, od početaka u Austro-Ugarskoj, preko Kraljevine Jugoslavije, SR Jugoslavije, sve do neovisne Republike Hrvatske i današnjih dana u završnom dijelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!