Predstavljena biografija Velimira Zajeca: "Bio je genijalan igrač"

25.04.2022.

22:55

Autor: HRT/TVD3

Božo Sušec i Velimir Zajec

Božo Sušec i Velimir Zajec

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Na dan kad je Dinamo prije točno 40 godina osvojio naslov prvaka Jugoslavije, u zagrebačkom kazalištu Komedija predstavljena je biografija modrog kapetana iz osamdesetih Velimira Zajeca.

- Bilo je sjajno, mi smo to proživljavali s našim navijačima, svi su bili uz nas, pomagali nam kad se nije lagano lomio protivnik i na tome im još jedanput hvala, rekao je Zajec.

"Zeko" je naziv biografije autora Sanjina Španovića koja donosi sjećanja, među ostalima, i Dinamovih legendi na razdoblje u kojem nogomet nije bio industrija u kojoj se vrte milijarde, nego igra koja je romantično mamila na nadigravanje.

- To su sve idoli mog djetinstva, koje sam gledao, a sad sam s njima razgovarao o možda i najvećem Dinamovcu svih vremena, možda ne najboljem igraču, ali najkompletnijoj osobi u povijesti Dinama, rekao je Španović.

- Zeko je bio genijalan igrač, produžena ruka gospodina Blaževića i mogu biti sretan što sam ga imao za kapetana. O njegovoj genijalnosti je suvišno trošiti riječi, rekao je Marko Mlinarić o bivšem suigraču. - On je tihi ubojica, ne priča puno, ali jak je na djelima, dodao je Tomislav Ivković.

Osim suigrača, vremena u kojima je Zeko dominirao travnjacima sjećaju se i suparnici.

- On je uzeo loptu i bez problema prošao dva, tri igrača, bio je veliki igrač, kazao je Ivica Šurjak.

Predstavljena biografija Velimira Zajeca

Predstavljena biografija Velimira Zajeca

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Svi koji se sjećaju vremena u kojima je cijeli Zagreb disao sa Zekom, Cicom, Mlinkom, Štefom, Cerinom i ostalima uz ovu će se biografiju prisjetiti i kako se Dinamov dres nosio s ponosom, a igrači su, osim na travnjaku, bili uzori i u javnom životu. Nove će generacije pak dobiti dobar uvid u nogometna vremena kojih se njihovi roditelji redovito prisjećaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!