18:46 / 28.10.2019.

Autor: I.L.K./HRT/HNK Rijeka

Predsjednica RH poslala otvoreno pismo Miškoviću i Armadi

Kolinda Grabar-Kitarović (Milan Sabic/PIXSELL)

Kolinda Grabar-Kitarović (Milan Sabic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Reagirali su na izjavu o statusu HNK Rijeke osamdesetih godina.
Hrvatski prvoligaš Rijeka u ponedjeljak je zatražio i dobio službeno očitovanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović vezanu uz njezinu izjavu o statusu Rijeke osamdesetih godina koju je dala u nedjelju u Splitu nakon projekcije filma "Ivanova igra", a u kojoj je rekla kako je Rijeka u to vrijeme bio više rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu te time isprovocirala brojne negativne reakcije.

Službene stranice kluba tako su objavile očitovanje predsjednice koje prenosimo u cijelosti. Ujedno su iz kluba istaknuli kako HNK Rijeka "oduvijek bezrezervno pripada svojim navijačima, svome gradu, svome kraju, Hrvatskoj i svima koji je nose na srcu!".

"Poštovani gospodine Miškoviću,
Poštovani članovi Armade,

Sinoć sam u svome govoru vrlo jasno iznijela stav o statusu nogometnog kluba Rijeka osamdesetih godina. Kako se moje riječi  pokušavaju zlonamjerno reinterpretirati, osjećam potrebu još jednom potvrditi svoj nedvosmislen stav: tadašnjim političkim utjecajima na upravu našega kluba, Rijeku se u kontinuitetu pokušavalo povezati s Beogradom.

Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana, nije ova Rijeka danas. Najtalentiraniji hrvatski igrači, poput Grobničana Zorana Šestana, sjedili su tada na klupi, dok su neki drugi, manje talentirani, ali politički podobniji dobivali priliku.

U tom kontekstu sam tadašnju  NK Rijeku okarakterizirala kao rezervni klub. Znam dobro kakav je bio status Rijeke tih osamdesetih godina i nitko me ne može uvjeravati u suprotno. Armada je pri tome  uvijek bila simbol hrvatske Rijeke, prkosa i otpora prema hegemonističkim politikama. Uvijek sam podržavala i dalje ću podržavati svoju Rijeku, svoj nogometni klub, svoje „Bijele“.

"Krepat' ma ne molat"  je  i moje životno geslo i danas i budite uvjereni kako ću prije krepat' nego se odreći svoje Rijeke! To sam geslo spomenula i preksinoć u govoru, zahvaljujući svojoj obitelji i voljenoj Domovini, posvećujući im Fulbrightovu nagradu za životno djelo!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!