18:47 / 20.07.2020.

Autor: Lovorko Magdić/K.L./HRT

Povjerenik 1. HNL: To je problem s kojim se susrećemo

Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U razgovoru za Hrvatski radio, odluku je komentirao Josip Brezni, povjerenik natjecanja u hrvatskom nogometnom prvenstvu.
Preostale utakmice HNL-a i Kup odigrat će se bez prisustva gledatelja zbog ponovnog i značajnog povećanja broja zaraženih osoba u Republici Hrvatskoj uslijed epidemije novog koronavirusa.

U razgovoru za Hrvatski radio, odluku je komentirao Josip Brezni, povjerenik natjecanja u hrvatskom nogometnom prvenstvu.

Nažalost, morali smo se vratiti na početak, na onaj 30. svibanj kad smo počeli s natjecanjima u Kupu bez gledatelja. Tada je epidemiološka situacija bila znatno povoljnija i uz dozvolu Stožera krenuli smo sa gledateljima. Međutim, epidemija u posljednje vrijeme pokazuje svoje "zube" i vidjeli smo na nekoliko utakmica da su lokalni stožeri tražili zabranu i da se igra bez gledatelja. Imali smo rubno pojave korone i u redovima nogometa, naših predstavnika. Tako da smo u interesu zaštite natjecanja i preporuku radne skupine koja sve to prati donijeli odluku da se završetak prvenstva pa onda i kvalifikacije za popunu prve lige odigraju bez gledatelja, a onda ćemo nakon toga vidjeti kakva će biti situacija i kako krenuti s novim prvenstvom koje starta vrlo brzo, već 15. kolovoza, rekao je Brezni u razgovoru s Lovorkom Magdićem.  

- Već nekoliko dana traju razgovoru, svjesni smo da se na tribinama, iako ima prostora, distanca ne drži. Dakle, teško je očekivati da ljudi drže taj razmak koji su epidemiolozi predvidjeli i tu, naravno, postoji problem. Svi se na neki način bojimi i želimo sačuvati igrače i stožer klubova. Pet klubova ubrzo kreće s Uefinim natjecanjima. Završnica Europske lige i Lige prvaka igraju se također bez gledatelja. Sve je to utjecalo na odluku, objašnjava Brezni odluku.

Uefa razmatra opciju, kada krenu kvalifikacijska natjecanja, ako jedna momčad ima makar jednog pozitivnog na koronavirus da će ta momčad možda potencijalno gubiti utakmicu. Kakva bi pravila za takve situacije bila u hrvatskom nogometu?

- To je problem s kojim se susrećemo i svjesni smo činjenice da uz sve mjere i rad klubova, nikad to ne možemo utjecati. U domaćem natjecanju ne bi mogli primijeniti ta pravila naprosto zato jer, i ja osobno smatram, je razlog za to viša sila. Vi ne možete na to utjecati i biti sigurni, bez obzira na svo ponašanje. Morali bismo posegnuti za odgodama utakmica tog kluba, ali onda se pojavljuje problem termina, zaključio je Brezni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!