"Policija je učinila sve da utakmica protekne u redu"

10.10.2019.

14:19

Autor: I.L.K./Hina

default error photo
"Imam puno povjerenje u naše policijske snage", rekao je ministar Božinović.
U ranim popodnevnim satima stanje sigurnosti u Splitu, uoči susreta nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske, je zadovoljavajuće, ocijenila je policija.

Voditelj preventive splitsko-dalmatinske policije Paško Ugrina kazao je novinarima koji su s policajcima obišli grad da je stanje javnog reda i mira zadovoljavajuća te da nisu zabilježena "nikakva sigurnosno-interesantna događanja", kao ni sukobi navijačkih skupina.

Dodao je da policija ima tzv. spotere, odnosno ljude koji dobro poznaju navijački milje. Interakcije se, kaže, odvijaju na terenu i sve ide po planu.
Potvrdio je da ima privođenja navijača, no minimalno u odnosu na ukupna događanja pa su tako tijekom jutra tri osobe dovedene u policijsku postaju zbog prekršaja. Pritom nema ozlijeđenih, a ni devastiranja imovine, kazao je Ugrina.

Da je stanje na stadionu i oko njega sigurno uvjerili su se i novinari kojima je pomoćnik načelnika Policijske postaje Sinj Mirko Beović rekao da je u osiguranje oko stadiona uključeno tridesetak policijskih službenika koji su tu još od nedjelje. Za kontrolu koriste sve najmodernije uređaje koji su im dostupni te prikupljaju sve dostupne informacije i "saznanja s više razina".

Za Rivu i uže središte grada zadužen je načelnik Druge policijske postaje Ante Balov koji je novinarima izjavio kako je kontinuirano već nekoliko dana, a danas pojačano, angažiran veliki broj policajaca kako bi spriječili eventualna protupravna ponašanja. Ustvrdio je da sigurnost u Splitu trenutno ne može biti na većoj razini te da je u njegovom sektoru angažirano oko 150 policijskih službenika.

U ranim poslijepodnevnim satima u fun zonu kod Spaladium arene došlo je nekoliko autobusa s mađarskim navijačima. Tamo ih je ukupno šestotinjak, a do kraja dana policija očekuje da će ih u toj zoni biti oko 1500. Novinare koji su s policijom išli po Splitu dočekali su dobro raspoloženi, uzvikujući navijačke usklike i pjevajući pjesme.

Za njih je zadužen pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije Split Siniša Stipandžija koji je kratko izjavio da su strani navijači pod nadzorom policijskih službenika.

- Policija je učinila sve što je potrebno da večerašnja kvalifikacijska nogometna utakmica između reprezentacija Hrvatske i Mađarske na splitskom Poljudu protekne u redu, izjavio je u Splitu potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Imam puno povjerenje u naše policijske snage, u iskustvo naših rukovoditelja i siguran sam da će se sve napraviti, i do sada se napravilo sve, kako bi i ovaj sportski događaj prošao u redu, izjavio je Božinović.

Dodao je kako policija sve ove dane, ali i godine, pokazuje da je vrlo učinkovita u rješavanju svih situacija koje se tiču javnog reda, mira i sigurnosti građana.

Splitska je policija ranije danas izvijestila da je jučer, dan prije utakmice na Poljudu, ukupno privedeno 24 osobe.

Komentirajući to ministar Božinović je kazao da je policija djelovala promptno.

- Ne možete predvidjeti svaku situaciju, pogotovu kada se radi o nekakvim individualnim interakcijama između ljudi, ali je bitno da postoji služba koja je u stanju odmah uočiti, po dojavi izaći na intervenciju i riješiti je na zadovoljstvo svih odnosno, u cilju zaštite javnog reda i mira, dodao je.

Na novinarski upit je li među sedam osoba koje su prekršajno prijavljeno zbog preprodaje ulaznica za utakmicu između Hrvatske i Mađarske nalazi i osoba koja je prodavala MUP-ovu ulaznicu, Božinović je kazao da o tomu traju izvidi.

Upitan ima li novih saznanja o istrazi u vezi s počiniteljima crtanja svastike na travnjaku Poljuda prije četiri godine, kada je Hrvatska nogometna reprezentacija u lipnju 2015. igrala protiv Italije, kratko je rekao da je obrada u tijeku.

Za problem huliganstva na sportskim događanjima Božinović je rekao da je to "kompleksna tema koja iziskuje sistematski pristup, i o tomu se ozbiljno razgovara i razmatramo."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!