Pletikosa za Hrvatski radio: Pred izbornikom su slatke brige

13.06.2022.

09:30

Autor: Dameo Ramić-Kovačić/HR2/HRT

Stipe Pletikosa u razgovoru s našim reporterom u Parizu

Stipe Pletikosa u razgovoru s našim reporterom u Parizu

Foto: HR2 / HR2

Večeras je u Parizu na rasporedu 10. ''rendez-vous'' nogometaša Francuske i Hrvatske. Svoju prvu pobjedu u međusobnim ogledima Vatreni će tražiti u sklopu 4. kola Lige nacija.

O dosadašnjem učinku naših igrača, večerašnjoj utakmici, koju možete pratiti u prijenosu na Drugom programu Hrvatskog radija od 20.45, ali i planovima uoči Svjetskoga prvenstva, u našem je programu iz Pariza govorio tehnički direktor reprezentacije Stipe Pletikosa.


- U strategiji za ovaj ciklus najvažnije je bilo uigravanje i provjera novih igrača, kao i stvaranje pozitivne atmosfere uoči Svjetskoga prvenstva. Mislim da smo to jako dobro odradili i ostaje samo da to ponovimo u meču s Francuzima. Uz podršku navijača i taktičku pripremu izbornika koja je u Danskoj, vidjeli smo, bila presudna, vjerujem da možemo do pozitivnog rezultata, uvodno će Pletikosa, referirajući se na pozitivan trend u kojem su nakon teškog poraza od Austrije (0:3), kojem je prethodio i obiteljski gubitak izbornika Dalića, raspoloženje popravljeno u susretima s Francuskom u Splitu (1:1) i osobito pobjedničkim nastupom u Danskoj (1:0).


- Svaka utakmica priča svoju priču. Koncentracija utakmica u ovom okupljanju je neracionalna, pa je i rizik od krivih koraka i težih dojmova prilično velik. Svaka sljedeća je teža zbog faktora iscrpljenosti, ali sve to smo uzeli u obzir uoči okupljanja, računajući i na ozljede i sve ostale prepreke na koje nam se požalio i francuski izbornik, jer svi smo u sličnim problemima. Navijačkom pogledu su prirodne amplitude raspoloženja, nastupi se definiraju u trenu optimistički, pa u trenu pesimistički, ali igrači i stožer moraju se izdići iz toga. 

Stipe Pletikosa

Stipe Pletikosa

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ovo je okupljanje otvorilo još novih mogućnosti vezanih uz odabir kadra za Svjetsko prvenstvo. Iako postoji ideja da se kvota proširi na 26 igrača, zasad FIFA ostaje pri uobičajenoj brojci od 23 igrača čiji će odabir biti izazov za svakog izbornika.


- Neka nova imena kucaju na vrata i stavljaju izbornika na slatke muke uoči izbora putnika za Katar. ''Gro'' reprezentacije jest poznat, ali još se puno toga može promijeniti. Puno će ovisiti i o prezentacijama igrača u natjecateljskom ritmu koji je intenzivan, a vidjeli smo ovih dana kako to izgleda i što će nas, uostalom, čekati i na Svjetskom prvenstvu. Svi kandidati će se morati pronaći u svojim klubovima kako bi zadržali visok ritam utakmica. Za nas je jako bitno da stvaramo i promoviramo nove igrače za A selekciju. Naravno, temelj svega je da nas prate dobri rezultati, kako bismo u miru dočekali završne pripreme za Katar.


I dok će u napadu nove opcije dobro doći, u obrani se nametanjem novih imena, uz očekivani povratak Gvardiola i Lovrena, stvara prilično jaka konkurencija, koju Pletikosa ocjenjuje dobrodošlom.


- Pretpostavljam da ciljate na status senatora Lovrena i Vide, ali uvjeravam vas da su to vrlo karakterni igrači na koje će konkurencija utjecati pozitivno, a njihovo iskustvo na terenu radi enormnu razliku. Ni približno nisu otpisani i siguran sam da će svi imati jednake šanse da se pokažu i zadaju izborniku slatke brige, ponovio je Pletikosa.


Što je još rekao o pripremi detalja vezanih uz Svjetsko prvenstvo, kao i o rezultatima mlade reprezentacije do 21 godine, poslušajte u snimci razgovora na stranicama HR2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!