Pezzi otkrio anegdotu o Peleu: Bio je neponovljiv

31.12.2022.

15:21

Autor: Studio 4/I.Ž.K./HRT

Edo Pezzi

Edo Pezzi

Foto: Studio 4 / HRT

Otišao je apsolutni "nogometni kralj" Brazilac Edson Arantes do Nascimento, svima poznatiji kao Pele. On nije bio poput drugih nogometnih heroja koje volimo uspoređivati, ali možda je to besmisleno jer se ne mogu uspoređivati različite nogometne epohe. O legendarnom Brazilcu u Studiju 4 govorili su Edo Pezzi i Mario Zorko

Može li se reći da je Pele u nogometu ono što je Elvis bio u glazbi?

- Ja bih išao još dalje, usporedio bih ga s
Verdijem, Mozartom, Beethovenom, svima najboljima. Pele je bio neponovljiv. Kad slušam ove usporedbe, Maradona, Messi koji je meni strahovito drag, i Ronaldo, sve je to daleko od Pelea. On je bio nešto Bogom dano, rekao je Pezzi.

Pele će na našim prostorima ostati upamćen i kao legendarni Brazilac koji je svojedobno gostovao na Maksimiru.

- Dinamo je imao tu čast i privilegij da je triput igrao protiv Pelea, što potvrđuje veličinu Dinama i otkad je Dinamo veliki svjetski klub. Kad je Dinamo igrao protiv Pelea, Peleov Santos vodio se kao najbolji svjetski klub, a osim toga bili su i svjetski klupski prvaci. Bile su to godine kad je Pele bio najbolji, izjavio je Zorko.

Mario Zorko

Mario Zorko

Foto: Studio 4 / PIXSELL

Pezzi je imao priliku upoznati Pelea i to na neobičan način.

- To je moj najveći događaj, jedna anegdota koju pamtim. Imao sam privilegij da sam ga doživio uživo. Bili smo na oproštaju Pelea 1971., četiri novinara iz Hrvatske, Mladen Delić, Zvone Mornar i Stanko Kučan, moji dragi prijatelji, nažalost pokojni. Igrala se utakmica na Maracani, za mene kao 30-godišnjaka to je bila totalna ludnica. Nakon utakmice u hotelu je bilo oko 1000 ljudi, bilo je naprosto nemoguće doći do njega, a ja sam sebi rekao 'tko će ti vjerovati da si vidio Pelea, ako nemaš autogram, odnosno ako se nisi s njim slikao'. S jednim španjolskim novinarom zamolio sam na recepciji da pozovu Pelea preko razglasa, da ga hitno trebaju. I on je došao. Poslije smo rekli Peleu da je to bio štos da se slikamo s njim, ispričao je Pezzi.

Je li Pele najbolji nogometaš ikada?

- Svi koji su uživo gledali Pelea nepodijeljenog su mišljenja - Pele je bio jedan i neponovljiv. Malo je takvih sportaša u povijesti, koji postanu sinonim za svoj sport. To je Michael Jordan u košarci, Muhammad Ali u boksu. Pele je bio prva velika nogometna superzvijezda zahvaljujući kojoj je nogomet postao planetarno popularan, kaže Zorko te dodaje:

- Sportski stručnjaci rekli su da je Pele bio bolji od Maradone, Messija i Ronalda zajedno. On je bio apostol nogometa.

Pezzi se osvrnuo na prelazak talentiranog 20-godišnjaka Stipe Biuka iz Hajduka u Los Angeles.

- Hajduk je sigurno u financijskim problemima i treba svaki euro, a vrijeme će pokazati je li to bilo preuranjeno. Da sam mu ja otac ili netko iz obitelji, ni slučajno ga ne bih poslao u Ameriku ili na Bliski istok. Ne znam koliko je uputno za jednog mladog igrača koji dolazi u paklenu sredinu, jer to je latino klub, igrati s 40-godišnjim Chiellinijem, ili 34-godišnjim Baleom. Mislim da je Hajduk napravio što je morao, ali evidentno je da se očekivalo više, rekao je Pezzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!