Pezzi: Transferi o kojima se piše uglavnom su znanstvena fantastika

28.12.2022.

14:49

Autor: Studio4/A.M./HRT

Edo Pezzi i Petar Vlahov

Edo Pezzi i Petar Vlahov

Foto: Studio 4 / HRT

Nakon senzacionalne katarske bronce svakog dana čitamo o budućim transferima nekoga od Vatrenih, od 100 milijuna eura za Gvardiola do 60 za Majera. Što je stvarnost, a što mašta u novinarskim napisima? Odgovor je pokušao dati Edo Pezzi.

- Ako se vratimo malo unatrag, vidimo da je svake zime ista priča. Razumljivo je to, nema natjecanja, pa mediji idu u kojekakve špekulacije. Na kraju će biti "tresla se brda, rodio se miš" jer sumnjam da će se baš toliko novca potrošiti, pogotovo u zimskim prijelaznom roku, koji je u pravilu slabiji od ljetnog. Promijenit će se neke stvari, ima ozljeda, neki klubovi imaju probleme, poput Bayerna s Neuerom, nešto će se zakrpati, ali najvažnije će doći na ljeto, a do tada će se licitirati, smatra Pezzi.


- Danas sam pročitao da Juranovića traži Chelsea, jer je ostao na jednom beku. Moguće da će taj dečko, koji je odigrao odlično protiv Brazila, otići. Bit će zanimljivo vidjeti što će biti s Livakovićem, koji ima izlaznu klauzulu od 10 milijuna eura, tko plati uzima ga. Postigao je puno toga u Hrvatskoj i bilo bi mu dobro odigrati koju godinu vani. No vratari se najteže prodaju, samo je jedan u momčadi, kad imaš dobroga na vratima pričuvu već nekako pokrpaš. Livaković je zaslužio otići vani, pokazao je kvalitetu, neki su u njega sumnjali, no ja nisam, dodao je.

Edo Pezzi

Edo Pezzi

Foto: Studio 4 / HRT

Hajduk je samo od članarina zaradio milijun eura. Je li na kraju godine poznata konačna bilanca Hajduka?


- Ne želim špekulirati, nisu mi bliski ti podaci. Sigurno duga ima, sigurno je da Hajduk marketinški dobro radi i da je dosta zaradio od navijača. Sigurno je to dobra suma, ali pitanje je da li je to dovoljno za pogon poput Hajdukovog, samo jedan Livaja ima 700 tisuća do milijun eura. U Hajduku dobro znaju da kad voda dođe do grala moraju Gradu Splitu, koji nema novca i ne bi smio financirati profesionalni sport. Zasad je to dobro, mogući su još neki transferi. Evidentno je da naši klubovi jedva sastavljaju kraj s krajem. Navijači Hajduka očekuju da mladi odigraju koju sezonu u Hajduku, a Ljubičića su sad prodali za dva i nešto milijuna. On je isto očito procijenio da mu je dobro iz Austrije krenuti u daljnji iskorak. Austrijanci su poput nas, ali bolje organizirani, i oni moraju prodavati dalje.


Što misli o Majerovom dolasku u Real o kojem pišu mediji?


- Pišu novine o tome, no meni se to čini kao znanstvena fantastika.

Edo Pezzi i Petar Vlahov

Edo Pezzi i Petar Vlahov

Foto: Studio 4 / HRT

Osijek prodaje mnogo igrača i praktički se oprašta od borbe za naslov?


- U Osijeku su malo previše htjeli zagristi, ali to košta. Tek kad dođeš do tog nivoa da želiš biti prvak, vidiš koliki su to troškovi. Rijeku spašava Dinamo s trojicom, četvoricom igrača, uzeli su Jakirovića. Čim se malo zariba, dolazi pad i panika. Naši klubovi puno improviziraju, što nije tajna, teško se dolazi do novca i nema sponzora, zaključio je Pezzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!