15:18 / 08.06.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT/Studio 4

Pezzi: Suci su nesigurni i nemaju petlju odsvirati što treba

-

-

Foto: - / -

O nastavku nogometnog prvenstva i lakrdiji s VAR-om u Studiju 4 Petar Vlahov razgovarao je s Edom Pezzijem.
O nastavku domaćeg nogometnog prvenstva, drami i lakrdiji s VAR-om, utjecaju dugotrajne stanke na igrače, Petar Vlahov u Studiju 4 razgovarao je s novinarom Edom Pezzijem.

Nastavak prvenstva i Kupa pokazao je smiješno suđenje, tko je najodgovorniji?

- Mene su ugodno iznenadili klubovi, nisu nekoliko mjeseci trenirali kako treba, a mislim da su svi odigrali i više i bolje nego što mogu. Što se tiče suđenja, mene to ne iznenađuje, iako je situacija trebala biti obrnuta - da igrači igraju slabije, a suci da sude bolje jer su dobili VAR. Međutim, ili se ne snalaze kod tog VAR-a ili i dalje kalkuliraju. Problem je toliko kompleksan da bi trebala cjelovečernja emisija da se sve analizira. Ima puno uzroka zašto se sve ovo događaj, rekao je Pezzi u uvodu.

Analiziralo se suđenje Pajača u odnosu na nesretni VAR, a sada je stigao novi slučaj na Poljudu. Čini se da je Inter drastično oštećen, ali ono što je još gore od toga je da je sudac bio totalno izgubljen.

- Ovo što se dogodilo je sigurno jedna vrlo ozbiljna stvar, kojom će se netko morati pozabaviti. Ali, sada je tu problem tko... Jer sve te suce je netko selektirao, netko odgajao i učio i sad je stvorio da oni zapravo ne vjeruju sami sebi. Ja čak mislim da se oni i boje, da su nesigurni i da nemaju petlju odsvirati ono što treba, i zato se bojim da će trebati dosta vremena proći dok se situacija stabilizira, izjavio je Pezzi.

Zašto nam VAR uopće služi? Jesu li naši suci zaboravili suditi?

- Prvo pitanje je koliko su suci dobri i iskusni, mislim da bi trebalo puno raditi i regrutirati suce na sasvim drugačiji način. Kod VAR-a mislim da njima treba vremena, vidjeli smo i na zapadu u Ligama petice da je bilo dosta problema oko VAR-a i da se suci ne snalaze. Treba se nadati da će se do kraja prvenstva sve na neki način uskladiti, a onda bi trebalo napraviti krupni zaokret u kompletnoj sudačkoj organizaciji.

- Kad se govori o Hajduku i Tudoru, Hajduku ne treba pomoć. Meni je žao što ni Tudor, a ni drugi čovjek u klubu Mario Stanić, što se nisu javili kao vrhunski nogometaši, da izraze žaljenje. Najvažniji je rezultat, a to nije dobro, to nije sportski i to ne vodi dobrome. Sada se dogodilo nešto što ja čekam godinama i što sam sa zadovoljstvom pročitao nakon ove utakmice s Interom, a to je da su se javili navijači Hajduka koji su rekli 'nama ovakve pobjede ne trebaju'. I to je pravo, kad se klubovi počnu javljati, kad se Rijeka javi i kaže 'mi žalimo', onda će se situacija početi bitno mijenjati. Ovako, dok svatko gleda svoj sitni interes, pa se dodvorava sucu ili ne, nije dobro. Kakav će biti naš nogomet ako se bude pomagalo Dinamu, Rijeci, Hajduku, ne znam kome....

- Strašno mi se svidjela ova izjava Laljka (predsjednik Uprave Intera), čovjeka koji se muči s Interom, koji je rekao da će razmisliti da li da napuste ligu. Dok se ne dogodi takav jedan potez, neće biti dobro. Zašto jednom ne bismo išli do kraja pošteno, pa rekli nakon takve jedne utakmice u Rijeci 'sad ćemo poništiti utakmicu', a gospodin sudac neka odmori dvije-tri godine ili nek ne sudi više nikad? Kad se to napravi, kad se situacija dovede do apsurda, onda će prestati ove kalkulacije, suci će gledati ne na klubove i interese, nego na sebe.

- Činjenica je da mi nikako da napravimo jedan takav pravi potez, nego se uvijek kalkulira i licitira preko medija i onda je jasno da ljudi nemaju povjerenja i gube pravu ljubav prema sportu, rekao je Pezzi.

Pogledajte cijeli razgovor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!