22:18 / 02.10.2018.

Autor: HRT

Pavličić-Bekić: Ne vjerujem da su navijači sami unijeli baklje

-

-

Foto: - / -

Splitski je novinar podsjetio na proceduru kod pirotehničkih sredstava: Odmaknite, ne dirajte, pustite da izgori.
Prošlog vikenda još jedan hrvatski nogometni derbi ostao je u sjeni navijačkog nasilja. Sa sjevernih tribina Poljuda tijekom utakmice je bačen topovski udar. Teško je ozlijeđen vatrogasac, a domaći navijači kamenom su pogodili Hajdukova igrača Gyurcsa. Prije, za vrijeme i nakon utakmice - privedene su 34 osobe.

Istražne radnje su u tijeku. Iz videozaspisa su izdvojene neke osobe,
rekao je Dubravko Perec, voditelj Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima i NFIP-a (National football information point).

Za odvjetnika i disciplinskog suca Sašu Pavličić-Bekića, inače bivšeg disciplinskog suca u HNS-u, a sada u ABA ligi, jasno je tko su krivci: Hajduk i HNS.

Hajduk jer ne vjerujem da su navijači sami unijeli baklje a da klub s time nije imao veze. I naravno da će svi prebacivati loptice na navijače. Svaki klub mora voditi računa o tome da je sigurnost svih sudionika nepobitna. Može odgovarati predsjednik Hajduka, odgovorna osoba, direktor stadiona, grad Split, zaštitarska tvrtka.... Isto vrijedi za sve nogometne klubove u Hrvatskoj, istaknuo je  Pavličić-Bekić.

Ponašanje navijača vidi kao rezultat revolta, bunta, mladosti, te suodgovornim smatra čelne ljude HNS-a.

Od subote do danas je prošlo četiri dana, a nisam čuo nikoga iz HNS-a kao ni očitovanje predsjednika. Oni su trebali danas sjediti tu. Oni su također odgovorni za događaje. Razgovor, razgovor, razgovor, po tisućiti put bolje je od dijeljenja kazni. Koliko vidim, HNS i dalje ima velikih problema s Hajdukom. Ako je tako onda je predsjednik HNS-a trebao biti na derbiju i smirivati situaciju. Smatram da čelnici Hajduka i Saveza moraju sjesti zajedno za stol, istaknuo je Pavličić-Bekić.
Iako su bili pozvani, na gostovanje u emisiju se nisu odazvali predstavnici Hajduka, a iz udruge Naš Hajduk stigla je poruka: "Naš Hajduk, premda to nije direktno vezano uz rad i djelokrug udruge, jasno je osudio ovaj incident i još jednom izražavamo želju za brzim oporavkom ozlijeđenog vatrogasca. Zahvaljujemo Vam na pozivu, ali ne vidimo da možemo doprinijeti temi".

U 36 Hajdukovih utakmica prošlog prvenstva samo na tri klub nije platio globu zbog pirotehničkih sredstava, rekao je sportski komentator Zdravko Reić.

Hajduk mora poduzeti mjere u razgovoru s Torcidom. Neće se tome stati lako na kraj dok Torcida sama ne pronađe krivca. Kod njih mora doći svijest da isključe huligane iz svoje družine. Pirotehnika je štetna za nogomet i navijače
, dodao je Reić.

Splitski je novinar podsjetio na proceduru kod pirotehničkih sredstava: odmaknite, ne dirajte, pustite da izgori.

U organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i Uefe u Opatiji je danas završio dvodnevni seminar o upotrebi pirotehnike na nogometnim utakmicama. Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige, istaknuo je kako na seminaru nije bilo predstavnika Hajduka.

Dodao je kako očekuje da će disciplinski sudac HNS-a sutra donijeti odluku o kaznama za derbi: Sve je sada na 'disciplincu', dobio je izvještaj i zatražio očitovanje od Hajduka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!