Papa Franjo dobio na poklon Dinamov dres

23.11.2021.

19:52

Autor: A.M./HRT

Papa Franjo i predsjednik Dinama Mirko Barišić

Papa Franjo i predsjednik Dinama Mirko Barišić

Foto: GNK Dinamo / .

Hrvatski prvak Dinamo bio je glavni pokrovitelj puta hrvatske delegacije i Svjetske organizacije Roma sa sjedištem u Hrvatskoj na audijenciju kod Pape Franje u Vatikan, gdje je zagrebački klub predstavljao predsjednik kluba Mirko Barišić.

U sklopu puta u Vatikan organizirana je prijateljska nogometna utakmica između Svjetske romske organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj i Papine momčadi  Fratelli tutti, a domaćin utakmice bio je talijanski klub Lazio.


Uoči utakmice Sveti Otac primio je na audijenciju obje momčadi i članove delegacija iz Hrvatske i Italije, a tom je prigodom Mirko Barišić predao Svetom Ocu prigodne poklone, među kojima i dres Dinama.

Posjet Svetoj strolici inicirao je apostolski nuncij u Hrvatskoj, monsinjor Giorgio Lingua, u dogovoru s predsjednikom Svjetske organizacije Roma Totijem Dedićem.


-  Ovo je bilo jedno iznimno ugodno i lijepo putovanje. Za mene kao kršćanina i katolika ovaj trenutak susreta s papom znači jako puno, a znači puno i za Dinamo. Ugodno sam bio iznenađen što je ljudima oko Svetog Oca ime Dinamo dobro poznato iz sportskog svijeta. Papa Franjo je vrlo jednostavan čovjek, jako je pažljiv, brine i zagovara da ''mali'' ljudi ne budu isključeni iz društva, a posebno brine o manjinama kao što je romska. On je posebno osjetljiv na tu temu, zagovara da se svim ljudima omogući ravnopravnost i da im se pokaže da mogu ravnopravno sudjelovati u društvu. Bio je oduševljen ulogom Dinama kao vrhunskog nogometnog kluba koji je podržao kao pokrovitelj aktivno ovaj susret i koji je pokazao da osim sportskih rezultata vodi računa o tome da poštuje i uvažava sve ono što čovjeka čini čovjekom. Dinamo ne drži samo do rezultata nego i do općih društvenih vrijednosti. Tu nam je odao veliko priznanje, rekao je predsjednik Dinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!