22:15 / 20.04.2021.

Autor: M.M./Otvoreno/HRT

Otvoreno o osnivanju Superlige

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Svijet nogometa bruji nakon što je objavljeno da se osniva elitistička Superliga na inicijativu 12 najbogatijih europskih klubova. Otvorili su time sukob s UEFOM i FIFOM. Posve je jasno da je na prvome mjestu profit. Je li novonastala situacija konačna potvrda da se nogomet ne igra zbog navijača? 

Počela prva povlačenja

Stjepan Balog
, sportski komentator HRT-a, osvrnuo se na zadnje informacije da Chelsea i Manchester City napuštaju Superligu.

- Nakon svih silnih pritisaka Chelsea je prvi popustio. Navijači su danas izašli pred klupske prostorije i prosvjedovali. Na razini namjera su i Atletico Madrid, Manchester City i Barcelona. Počela su prva povlačenja i možda ta ideja padne i prije nego je uopće i počela priča, rekao je.

Amra Peternel, članica Uprave GNK Dinamo i članica Izvršnog odbora ECA-e, rekla je kako je vrlo izvjesno da bi cijeli projekt Superlige mogao propasti.

Istaknula je da iz minute u minutu stižu nove vijesti, te također, potvrdila da je Chelsea prvi popustio i zatražio dokumentaciju da izađe iz Superlige.

Dodala je i da klubovi osnivači Superlige večeras imaju sastanak.

'Nogomet pripada publici'

Miroslav Ćiro Blažević
, rekao je da ljudi koji vode te velike klubove nisu bezazleni.

- Dovoljno su inteligenti da su shvatili da je njihov projekt utopija i siguran sam da će sutra shvatiti da je to kompromitirana ideja i da se sve mora vratiti na ono što nogomet čini značajnim i popularnim. Nogomet pripada publici, rekao je Ćiro Blažević.

Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, rekao je kako će sada vrlo vjerojatno nastupiti skupljanje čahura, ali da ta ideja neće nestati.

- Ona će tinjati i pokušat će se opet pojaviti u drugom obliku. S jedne strane to je igra moći između tih klubova koji smatraju da trebaju upravljati procesima i regulatora.

Istaknuo je kako je Perez očigledno gledao na čitavu priču kao na računovodstvenu financijsku operaciju i da je zanemario ono što predstavlja emotivnu vrijednost nogometa i odnosa među ljudima.

'Povod za Superligu - zaraditi veliki novac i podmiriti troškove'

Robert Matteoni
, novinar Sportskih novosti, rekao je da je Florentino Perez u svom prvom mandatu 2000-tih godina bio sklon elitizaciji nogometa.

- On je možda je bio i najiskreniji. Otišao je u jednu sferu nogometa kojoj pripada. On tako vodi Real Madrid i ta vokacija ga je dovela do toga da mu klub ima preko milijardu i nešto eura dugova, a istovremeno gradi stadion od 600 milijuna eura. Također, iz pouzdanih informacija pregovara s Kylianom Mbappeom, igračem koji bi mogao koštati 200-300 milijuna eura. 

Istaknuo je da su povodi za Superligu bili 'jeftini' - zaraditi veliki novac i podmiriti troškove koji su nastali i prije pandemije.

- Pandemija je došla kao generator povećanja cijena i manjka prihoda koji su ih doveli pred zid, rekao je.

Ćiro Blažević dodao je da je Perez evidentno u financijskim problemima i da je u ovoj akrobaciji tražio slamku spasa.

- Ne vjerujem da ni on sam neće shvatiti kako je to utopija i da tu nema ništa, rekao je. 

Na pitanje da dođe do osnutka Superlige što bi to značilo za Dinamo, Peternel je rekla da oni apsolutno ne podržavaju osnivanje Superlige koja bi imala zatvoreni format i koja bi stvorila još veći jaz između velikih i malih.

- Mi podržavamo Uefin tradicionalni sustav natjecanja koji se bazira na izazovu, kompetitivnosti i daje mogućnost malima da izazovu velike.

Drastične kazne

Spominjale su se i drastične kazne. Ćiro Blažević je rekao da je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin, veliki predsjednik i da je pokazao da je dorastao ovako velikim problemima.

- Nažalost, išao je s nekim prijetnjama za koje nije imao razloga. Oni su ipak toliko pametni da su odustali od te avanture koja bi najmanje pomogla nogometu, a pogotovo našim klubovima. Dinamo ima kompoziciju igrača koja je napokon konkurentna u Europi, a imaju i vrlo talentiranog trenera, koji će napraviti ono što publika Dinama očekuje. Sve bi to bilo kompromitirano da je Superliga prošla, rekao je.  

 'Važnu ulogu odigrali njemački klubovi i PSG'

Balog je rekao da treba napravit korekciju u rashodima i prihodima. Istaknuo je da su važnu ulogu odigrali njemački klubovi i PSG.

- Vlasnik PSG-a, šeik iz Katara, stao je na stranu Uefe što je strateški vrlo važno. PSG je trenutno najbogatiji klub na svijetu, uz Manchester City. Druga stvar su njemački klubovi koji imaju drugačiju vlasničku strukturu od engleskih i španjolskih. U Njemačkoj kao privatni investitor ne možete biti vlasnik kluba. Možete imati do 50 posto dionica. Njemački klubovi poput Bayerna i Borussije su vrlo racionalni. Oni potroše onoliko koliko imaju. I kad su oni stali na stranu Uefe onda je ta priča dobila drugu konotaciju, rekao je.

Kad je riječ o kaznama, rekao je da je bilo vrlo drastičnih prijedloga.

- Njemački i danski predstavnici tražili su da se odmah suspendiraju oni koji igraju u Ligi prvaka. Otpor prema ideji Superlige bio je nevjerojatan, a zadnju pobjedu odnijeli su navijači, istaknuo je.

'Pohlepa vlasnika koji su gledali svoj osobni interes' 

Marijan Kustić
, izvršni direktor HNS-a rekao je da je nakon današnjeg 45. Kongresa krovne europske nogometne organizacije bio siguran da nema uspjeha Superligi.

- Svih 55 članica podržale su prijedlog predsjednika Uefe da se ne smije dozvoliti da se pokrene Superliga jer to nije dobro za nogomet. Ovi potezi koji se sad događaju - izlazak Chelsea..., to je bilo očekivano, rekao je. Kad povučemo crtu možemo reći da je ovo bila pohlepa vlasnika koji su gledali svoj osobni interes i kako bi pokrili svoje milijunske gubitke, a ne interes nogometa. Nadam se da će što prije ovi klubovi napustiti Superligu i da će se sve raspasti kao kula od karata, istaknuo je.

'Superliga je krahirala i prije nego je službeno formirana'

A na pitanje može li se večeras proglasiti krah Superlige ili još može biti iznenađenja, Matteoni je rekao kako ne može biti iznenađenja jer je ona krahirala i prije nego je službeno formirana.

- U planu je bilo da bude 20 klubova, a bilo ih je samo 12. To je bio prvi znak da ne može proći. Ne smijemo zaboraviti da je iza kulisa veliku ulogu odigrala politika. Na Europskom prvenstvu nastupit će svi reprezentativci bez obzira na ovu situaciju, a Uefa će prije početka sljedeće klupske sezone, ugraditi poseban mehanizam kojim će obvezati klubove da potpišu deklaraciju da se idućih 10-15 godina neće baviti idejom koja će narušiti Uefine formate natjecanja, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!