UEFA-ina kazna Osijeku i Rijeci

04.03.2023.

Zadnja izmjena 12:12

Autor: M.Š./HRT

Logo UEFA-e

Logo UEFA-e

Foto: OShuma / Shutterstock

UEFA je financijski kaznila dva hrvatska kluba, a riječ je o Osijeku i Rijeci. Razlog je neplaćanje novčanih obveza. Uvjetno su kažnjeni izbacivanjem iz idućeg natjecanja na koje se kvalificiraju u sljedeće tri sezone. Rijekino probno razdoblje iznosi jednu godinu, a Osijekovo dvije. Podsjećamo, krovna europska nogometna organizacija prošle je godine izglasala novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova. 

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je ukupno 11 klubova.

Osijek i rumunjski Cluj uvjetno su izbačeni iz europskih natjecanja na dvije godine, a Rijeka, slovenska Olimpija i Astana iz Kazahstana na godinu dana.

Naši su klubovi ostali bez premija koje su zaradili u Konferencijskoj ligi proteklog ljeta. 

Osijek mora ukupno uplatiti 600 tisuća eura, a Rijeka 450 tisuća.

Prije same odluke o kažnjavanju dogodile su se i tri provjere, sredinom prošle i početkom ove godine, kada klubovi nisu poštovali UEFA-ina potraživanja.

- Nismo sretni zbog situacije u kojoj smo se našli i što nas je UEFA stavila pod financijski nadzor, ali činjenica je da u prošlosti neke svoje financijske obveze, zbog velikih ulaganja u prvu momčad i značajnog povećanja troškova izgradnje stadiona, nismo podmirili na vrijeme. Bili smo u konstantnoj komunikaciji s UEFA-om, znali koje su opasnosti i što je najvažnije, podmirenjem svojih obveza izbjegli zabranu nastupa u europskim natjecanjima. Kako se u budućnosti ne bi ponavljale takve ili slične situacije, ove zime smo krenuli u racionalizaciju troškova, podmirili dugove koje smo imali prema drugim klubovima i skinuli FIFA-inu suspenziju. Činjenica da nas je UEFA stavila pod financijski nadzor nas ne veseli, ali vjerujemo da smanjenjem troškova te završetkom kapitalnog projekta, kao što je stadion u budućnosti, nećemo imati ovakve ili slične probleme, navode iz NK Osijek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!