19:32 / 02.10.2018.

Autor: Hina

Odbačena optužnica protiv Modrića zbog lažnog svjedočenja

Luka Modrić (Davor Javorovic/PIXSELL)

Luka Modrić (Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Odluku je donijelo optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a objašnjenje nije objavljeno.
Optužno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda je, prema neslužbenim informacijama, nepravomoćno odbacilo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću, u vezi izvlačenja novca iz tog kluba.

Modrićeva odvjetnica Laura Valković Hini je izjavila da ne zna za tu sudsku odluku koja je najvjerojatnije donesena nakon sjednice optužnog vijeća u petak, ali još nije otpremljena strankama.

Ako su medijske tvrdnje točne sud je najvjerojatnije uvažio argumente iz našeg odgovora na optužnicu u kojemu smo detaljno obrazložili zašto bi optužnicu trebalo odbaciti, rekla je Valković.

Prema neslužbenim informacijama optužnica je odbačena kao preuranjena, odnosno sud je zauzeo stav da optužbe za Modrićevo lažno svjedočenje nisu osnovane prije pravomoćnosti presude u Mamićevu slučaju.

Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudi i Mamiću, no slučaj je u međuvremenu preseljen u Zagreb.

Tužiteljstvo Modrića tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki puta kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužiteljstvo tvrdi da je tako iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, "jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu".

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama nepravomoćno je u lipnju osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna. Uoči izricanja presude na osječkom sudu Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i ondje dobio utočište na temelju činjenice da uz hrvatsko ima i bosanskoheregovačko državljanstvo.

Po izlasku iz sudnice nakon Modrićeva svjedočenja Mamić mu je odao priznanje rekavši da je njegov iskaz "nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo". Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao, rekao je Mamić, ocijenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz Uskoka već je svjedočeći rekao "upravo suprotno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!