Nova 'stijena' hrvatske obrane ponos je Tinja, a ovo je njegova priča

23.06.2022.

20:00

Autor: Petar Mikuličin/HRT/K.L.

Martin Erlić

Martin Erlić

Foto: HTV / HRT

Martin Erlić nova je mlada zvijezda hrvatske nogometne reprezentacije. Momak iz Tinja, mjesta s 500-tinjak stanovnika u zadarskom zaleđu, u svojim je prvim nastupima za Vatrene odigrao rutinerski i oduševio nogometnu javnost. Posebno je intrigantna priča koja stoji iza njegova uspjeha. Zato je naša ekipa posjetila Martina u njegovu Tinju.

Nova 'stijena' hrvatske obrane ponos je Tinja, ali ne samo Tinja, što je pokazao doček.

- Bilo je 500-tinjak ljudi tu iz bližnjih sela. Iz Polače, iz Raštana, iz Biograda je bilo ljudi, rodbine, tako da - fantastičan osjećaj!, rekao je Martin Erlić.

- Ponosni smo na njega. Mi smo to i očekivali od njega, s obzirom koliko je trenirao i bio uporan, kaže Paulo Katuša, bivši suigrač i prijatelj.

Kao dječak sanjao je o nastupu na punom Poljudu. Dočekao ga je u debiju za Hrvatsku.

- Ta utakmica, kad sam izašao pred puni Poljud, preko 30 tisuća ljudi... srce samo što nije iskočilo!, kazao je Erlić.

- Uvijek sam mislio da će on doći do toga! Znao sam ja to, dodao je njegov otac Nino.

Rezime njegova nastupa u Ligi nacija tri su bez pogreške odigrane partije te zaustavljanje Mbappéa i Benzeme - najboljeg napadačkog tandema na svijetu.

- Kad pogledam da sam ja igrao tu utakmicu, stvarno me to fasciniralo. Van sebe sam, rekao je Martin.

Zbog okupljanja reprezentacije propustio je i bratovo vjenčanje.

- Brat mi je rekao da se on neće ljutiti na to, a i nevista.

Martin je samo jedan u nizu sjajnih igrača iz zadarskog zaleđa, nakon Modrića, Vrsaljka i Subašića. Imali su i sličan put. Nogomet ga je odveo u Zagreb kada je imao samo 12 godina.

- I bez struje, i bez vode smo živjeli - bez ičega!, rekao je njegov otac.

- U Raštanima sam krenuo igrati nogomet. Išao bih tu preko polja. Imali smo turnir u Pakoštanima. Tu me zapazio Dinamo, dodaje Martin.

Zatim je igrao po nižim talijanskim ligama.

- Išao sam u Sassuolo. Tu sam bio dvije godine. Onda sam išao u treću ligu Südtirol. Sljedeću godinu opet na posudbu u Speziju. Cijeli ovaj moj put je išao stepenicu po stepenicu.

Do talijanske prve lige. Zahvaljujući igrama u Speziji izborio je ovog ljeta povratak u Sassuolo.  A do odlaska na Apenine vrijeme krati - balotama.

Dala je ova obitelj Hrvatskoj vrhunskog igrača i čovjeka, spremnog za najveće domete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!