10:08 / 22.09.2018.

Autor: HRT

Modriću uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Luka Modrić, prihvatio je u dogovoru s španjolskim Državnim odvjetništom osam mjeseci zatvora, pišu španjolski mediji.
Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33), optužen za poreznu prijevaru u Španjolskoj, nagodio se s tamošnjom poreznom upravom te je pristao platiti 1.4 milijuna eura u zamjenu za osmomjesečnu zatvorsku kaznu, izvijestile su novine El Mundo. 

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je prošle godine nogometaša Real Madrida i njegovu supruga Vanju Bosnić za poreznu prijevaru od 870.728 eura, a u siječnju ih je saslušao istražni sudac pored Madrida. Oni su u Luksemburgu otvorili tvrtku Ivano S.a.r.l. na račun koje je Modrić dobivao novac od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine.
Istraga je počela 2016. kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je navodno naveo da je vlasnik tvrtke Ivano S.a.r.l. čija je upraviteljica njegova supruga. Porezna policija je pregledala tvrtku Ivano S.a.r.l. u Luksemburgu te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu, te da služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj.
Za porezne prijevare veće od 120.000 eura u Španjolskoj su propisane zatvorske kazne između jedne i pet godina. Modrić se nagodio priznavši krivnju i prihvativši osmomjesečnu zatvorsku kaznu koja mu je pretvorena u novčanu kaznu, tvrdi El Mundo pozivajući se na uvid u sporazum.
Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane kazne ako osoba ranije nije bila kažnjavana. Modrić i njegova supruga time su izbjegli suđenje na kojem su mogli biti oslobođeni optužbe, ali i osuđeni. U slučaju osuđujuće presude mogli su dobiti dvije ili više godina zatvora koje bi u tom slučaju morali izdržavati.
Nagodbom su pristali platiti 870.728 eura neplaćenog poreza, kamatu od oko 129.272 eura, kaznu od 348.291 te iznos od 60.000 eura umjesto odlaska na osam mjeseci u zatvor. Sveukupno 1.4 milijuna eura.
Modrićev odvjetnik Jose Antonio Choclan Montalvo nije odgovorio na upit, a porezna uprava je priopćila da ne smije davati informacije o poreznim obveznicima. Luka Modrić, istražni sudac Gonzalo Salgado i državno odvjetništvo u subotu nisu bili dostupni za komentar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!