16:48 / 24.09.2018.

Autor: Hina

Modrićeva nagodba tek treba biti odobrena

Luka Modrić (Davor Javorovic/PIXSELL)

Luka Modrić (Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nagodbu između Luke Modrića i španjolske porezne uprave, kojom je hrvatski kapetan pristao isplatiti 1,4 milijuna eura zbog porezne prijevare, mora tek odobriti sudac u Madridu.
Nagodbu između Luke Modrića i španjolske porezne uprave, kojom je hrvatski kapetan pristao isplatiti 1,4 milijuna eura zbog porezne prijevare, mora tek odobriti sudac u Madridu, a zasad je nepoznato kada će se održati to ročište.
 
Još uvijek nemamo datum i ime suca, no ročište će biti zakazano u Madridu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik suda Luis Salas za Hinu. Da bi slučaj bio riješen sudac mora odobriti nagodbu, dodao je. Glasnogovornik je rekao kako će Modrić najvjerojatnije morati osobno doći, odnosno neće biti dovoljan samo dolazak njegovog odvjetnika.
 
Krajem prošlog tjedna je sud dobio pismenu obavijest kako se Luka Modrić, odnosno njegov odvjetnik José Antonio Choclán Montalvo, dogovorio s poreznom upravom i državnim odvjetništvom. Prema toj nagodbi Modrić je pristao platiti oko 1,4 milijuna eura poreza, kamata i kazne kako bi zatvorio ovaj slučaj, rekao je glasnogovornik državnog tužiteljstva Iigo Coral.
 
Modrićev odvjetnik Choclan Montalvo nije odgovorio na upit, a Modrić je bio nedostupan za komentar. Modrić je u ponedjeljak s Real Madridom otputovao u London gdje će biti održana dodjela Fifine nagrade za najboljeg nogometaša svijeta ove godine. Njegova supruga također nije bila dostupna za komentar.
 
Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je prošle godine Luku Modrića (33) i njegovu suprugu Vanju (36) za poreznu prijevaru od 870.728 eura. Oni su u Luksemburgu otvorili tvrtku Ivano S.a.r.l. na račun koje je Modrić dobivao novac od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine. Istraga je počela 2016. kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi za te dvije godine nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je navodno naveo da je vlasnik tvrtke Ivano S.a.r.l. čija je upraviteljica njegova supruga.
 
Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžem jest u skladu sa zakonom, te je on preko nje mogao ostvariti financijsku dobit da se ona doista bavila tom djelatnošću. Djelatnost uključuje promotivna događanja, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua i slično, te ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamjenu za novčanu naknadu.
 
Porezna policija je pregledala tvrtku Ivano S.a.r.l. te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu, te da služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj. Istražitelji su zaključili kako u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničega osim registrirane tvrtke na tamošnjoj adresi. Na njen račun je isplaćivan novac od Nikea, čije kopačke nosi, te od drugih sponzora te marketinških ugovora koje je imao sklopljene s Real Madridom. Prema ugovoru Modrića i njegove tvrtke Ivano S.a.r.l. taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.
 
U siječnju je istražni sudac Gonzalo Salgado saslušao Modrićeve i njihovog odvjetnika u mjestu Alcobendas, udaljenom 15 kilometara od Madrida gdje se nalazi njihova kuća. Sudac Salgado je preko glasnogovornika bio poručio da su bili ljubazni te da su surađivali.
 
Za porezne prijevare veće od 120.000 eura u Španjolskoj su propisane zatvorske kazne između jedne i pet godina. Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane globe ako osoba ranije nije bila kažnjavana.

Modrić se je, uz priznanje krivnje, nagodio sa državnim tužiteljem i tako su on i njegova supruga izbjegli suđenje, izvijestile su u petak novine El Mundo pozivajući se na uvid u sporazum. A glasnogovornik državnog odvjetništva rekao je u ponedjeljak da je to točno. Nagodbom su pristali platiti 870.728 eura neplaćenog poreza, kamatu od oko 129.272 eura, kaznu od 348.291, te iznos od 60.000 eura umjesto odlaska u zatvor na osam mjeseci, odnosno ukupno 1,4 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!