Matteoni o otkazivanju EURA: Odluka je jedina logična i ispravna

17.03.2020.

15:20

Autor: I.L./HRT

default error photo
Otkazivanje EURA izazvat će nove velike promjene u kalendaru.
Europska nogometa federacija (UEFA) odgodila je Europsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa. Novi termin trebao bi biti od 11. lipnja do 11. srpnja 2021.

Čelnicima UEFA-e ostaje posao usuglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga natjecanja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje EURA.

- Odluka je jedina logična i ispravna, u ovoj situaciji jedina mogućna. Europsko prvenstvo je preveliko natjecanje, zahtjevno, utječe na kalendar natjecanja, klubova, na mnoge interese, općenito svjetski kalendar nogometa. Nisam osobno vidio drugo rješenje. Iako su u UEFA-i imali čak ideju da bi im bilo lakše izvedivo da to bude u prosincu, tu je bio presudan stav klubova, odnosno nacionalnih liga da se odgodi za iduću godinu, što će naravno izazvati nove velike promjene u kalendaru, ali to će se rješavati na relaciji FIFA-UEFA, rekao je sportski novinar Robert Matteoni u studiju 4.

Upitno je što će biti sa završnicama nacionalnih prvenstava, kao i Ligom prvaka i Europskom ligom.  

- Ovo je izvanredna situacija i sve stvari koje se događaju - događaju se na temelju nekih pretpostavki. Jedina je činjenica da će prvenstva i europski kupovi kasniti i da je odluka da sve mora biti gotovo do 30. lipnja jer nakon toga ističu ugovori nogometašima koji dotad imaju potpisane ugovore za ovu godinu. Nakon toga treba odigrati utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka, moraju se znati sudionici, to je jedna ogromna mašinerija i veliki interesi koji nameću takve rokove. Hoće li se sve moći završiti do 30. lipnja, nisam baš siguran. Prema sadašnjem stanju stvari, trebalo bi se u tom slučaju do 15. travnja nastaviti prvenstva i prekinuta europska natjecanja. Hoće li tako biti, veliko je pitanje.  

Tko će biti nacionalni prvaci, tko će ispasti u niži rang, a tko će u borbu za Europu, kako će se to riješiti?

- Zbog zdravlja je sve u podređenom planu. Mislim, a na temelju onoga što su svi govorili, nogometna natjecanja se nekako moraju dovršiti. Teško je proglasiti prvaka ili klub koji će ispasti. Npr. HNL mora odigrati 36 kola da bi dobili klubove po plasmanu. Ne možete reći 'igrat ćemo u sedmom mjesecu' pa ćemo nastaviti jer Hrvatska ne može reći odjednom da klub iz Druge neće ići u Prvu ligu ili će se proširiti liga jer to kompletno mijenja ugovore koji su potpisani na temelju lige 10. Takvih primjera ima mnogo u svim Savezima. Ključno će biti završiti sezonu ovako ili onako. Hoće li to biti po ubrzanom principu, da se igra po svim slobodnim terminima, ili da se u izvanrednoj situaciji nađe neki kompromis da bi se moglo igrati u lipnju i srpnju. To je sve zasad pretpostavka. Prvenstva se ipak moraju dovršiti, a najgora je varijanta da se donosi bez toga odluka o plasmanima, smatra Matteoni. Tko bi mogao objasniti Splićanima da je, na primjer, Hajduk završio sezonu na četvrtom mjestu, koja sad zauzima, a koje bi mu bilo i konačno kad bi se trenutačno stanje proglasilo završnim?
- Ma mislim da je to sudbina svih klubova koji su niti ovamo ili onamo, koji imaju različite želje u odnosu na trenutačno stanje, s tim da je puno teže ako zbog ovakve situacije izgubiš rang natjecanja, a ne ako eventualno ostaneš bez jedne ili dvije utakmice u Europi. No morat će se pronaći način kako to dovršiti. Apsolutno sam protivnik toga da se na temelju trenutačnog stanja donose neke odluke. Kod nas je, recimo, Dinamo uvjerljivo nadmoćan, tako da bi ta odluka o prvaku bila jedina logična jer je prednost baš ogromna. No treba odigrati prvenstvo do kraja na bilo kakav način, jer jedino bi to donijelo pravednost natjecanju. Ne mogu se nametati neka proizvoljna pravila, zaključio je Matteoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!