11:04 / 17.07.2019.

Autor: I.Ž.K./HRT

"Maksimir srušiti i na istom mjestu izgraditi novi stadion"

Marijan Kustić

Marijan Kustić

Foto: - / -

Dinamov stadion jedna je od važnih veduta grada Zagreba, rekao je Anton Samovojska.
U posebnoj emisiji "Kako smo dočekali Vatrene" posvećenoj godišnjici najvećeg uspjeha hrvatskih nogometaša koji su lani na SP-u u Rusiji osvojili srebro, gostovali su izbornik Zlatko Dalić, naš stalni sukomentator Anton Samovojska i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Uz prisjećanje na nezaboravne scene iz Rusije, ali i veličanstvenog dočeka u Zagrebu te diljem Hrvatske, razgovaralo se i o tome je li u dovoljnoj mjeri iskorišteno srebro Vatrenih, a jedna od tema bila je i izgradnja nacionalnog stadiona.

- Mi uopće nismo iskoristili ovaj veliki uspjeh koji smo napravili. Definitivno da smo mi velika sportska nacija, ne samo u nogometu, već i u vaterpolu, košarci, ali nismo riješili ono što je najbitnije, a to je financijranje sporta. Infrastruktura nam je, nažalost nikakva. Prošle godine ušli smo u projekt izgradnje terena što se pokazalo najvećim projektom i to odličnim projektom koji smo uspjeli realizirati. Što se tiče samog stadiona, izbjegavam riječ "nacionalnog" iz razloga što želimo da Hrvatska igra gdje god postoje uvjeti za odigraavnje utakmice, bilo da je ona kvalifikacijska, službena, prijateljska ili bilo kakva, rekao je Kustić.

- Kad je u pitanju Maksimir, ako mene osobno pitate, ja bih srušio Maksimir i na tom istom mjestu napravio novi stadion. Što će biti, odlučit će netko drugi, ali definitvno nam je potreban kvalitetan stadion, dodao je Kustić naglasivši kako je uz samu infrastrukturu veliko pitanje i financijranje sporta, ne samo nogometa, već općenito.

- Mislim da je previše uloženo u Maksimir, a nismo dobili nikakvu kvalitetu, nismo dobili ništa. Stadion koji nije natkriven, ne pruža nikakvu sigurnost i mislim da bi bilo puno povoljnije i jeftinije da se Maksimir sruši i na tom istom mjestu napravi novi kvalitetan stadion kakvog grad Zagreb zaslužuje, dodao je Kustić.

Po pitanju Maksimira, s Kustićem se složio Anton Samovojska.

- Desetljećima promatram stanje koje je sve gore i slažem se s g. Kustićem u dva vrlo bitna detalja. Prvo, ne bismo trebali gradiiti nikakav nacionalni stadion, jer čim spominjemo nacionalno počinjemo se odmah dijeliti, a to je apsolutno nepotrebno. Druga stvar koja je strahovito bitna, a tiče se Dinamovog stadiona je da je taj stadion trebalo davno srušiti i napraviti na istom tom mjestu potpuno novi stadion. Meni je micanje stadiona s tog mjesta kao da Hrvatsko narodno kazalište srušimo i sagradimo negdje drugdje. To je jedna od važnih veduta grada Zagreba, jedno važno povijesno mjesto grada Zagreba, sportsko naročito, i tamo treba sagraditi jedan krasan stadion. Pri tome se ne smije biti megaloman, poput novog stadiona Tottenhama, čija je izgradnja stajala milijardu erura. Za manje novca može se izgraditi vrlo pristoljan stadion, rekao je Samovojska. 
Anton Samovojska

Anton Samovojska

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!