Liječnički tim Real Madrida u Zagrebu

22.09.2022.

17:55

Autor: A.M./Hina

Dr. Niko Mihić, dr. Jose Lopez Chichiarro, Pedro Belon Perez, David Escriva Dominguez i Antonio Pintus gosti u Zagebu

Dr. Niko Mihić, dr. Jose Lopez Chichiarro, Pedro Belon Perez, David Escriva Dominguez i Antonio Pintus gosti u Zagebu

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Međunarodni simpozij "Pokaži srce" u Zagrebu je okupio svjetske liječnike, kineziologe, fizioterapeute i ostale stručnjake, a u Hrvatsku je po prvi put stigao i cijeli liječnički tim nogometnog velikana Real Madrida.

Predvodnik liječničke službe najtrofejnijeg europskog kluba Niko Mihić istaknuo je važnost pravovremenih i sveobuhvatnih liječničkih pregleda sportaša te otkrio protokol medicinskih pregleda igrača u Real Madridu.


- Na ovom simpoziju s veseljem zajedno doprinosimo što boljem znanju u području sportske medicine. Ovdje želim upozoriti na važnost detaljnih i dubinskih pregleda sportaša. Mi svakog igrača pregledavamo svaki dan. To je izuzetno važno. Biološke testove radimo najmanje svaka tri mjeseca, a ukoliko postoji neki problem, tada i ranije. Današnji ritam utakmica izuzetno je naporan i zahtjeva sveobuhvatne preglede. Sportska medicina je također znatno napredovala, na raznim pregledima sada imate uvid u najsitnije detalje, stoga je potrebno iskustvo liječnika koji će kvalitetno procijeniti ozbiljnost situacije, kazao je Mihić.


Uz dr. Niku Mihića na Simpoziju su svoja znanja u radu s najuspješnijim nogometašima današnjice podijelili i njegovi kolege iz kluba. Istaknuti liječnik Jose Lopez Chicharro govorio je o nutricionističkom pristupu i suplementaciji kod ozljede mišića te otkrio kako je za balansiranu prehranu u Realu zaslužan "Abbot Nutrition", koji je ujedno i znanstveni te nutricionistički partner ovog kraljevskog kluba.


Fizioterapeuti Reala Pedro Belon Perez i David Escriva Dominguez predstavili su "Istegnuće mišića – od mehanizma ozljede do povratka u igru", a kondicijski trener Antonio Pintus osvrnuo se na aerobnu evauaciju u profesionalnom nogometu.

- Veliko nam je zadovoljstvo i čast da je ponajbolji svjetski klub poslao svoju cijelu zdravstvenu službu na ovaj Simpozij što pokazuje njegovu važnost i kvalitetu. U posljednje vrijeme zabilježen je veliki porast iznenadnih srčanih smrti stoga je ovaj simpozij posebno posvećen upravo toj temi.Uz simpozij, na ovom problemu kontinuirano radimo kroz projekt Pokaži srce koji diljem Hrvatske tijekom godine osigurava besplatne sportske preglede stotinama sportaša kako bismo spriječili što veći broj srčanih smrti, istaknuo je organizator simpozija Pokaži srce Tomislav Madžar.


U simpoziju su sudjelovali i domaći stručnjaci poput Milana Miloševića koji je govorio o preventivnim sportskim pregledima, Dragana Primorca koji je predstavio Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti kod nogometaša, te brojnih drugih eminentnih predavača u području sportske medicine, kardiologije, ortopedije, neurokirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije.


Svojim dolaskom Simpozij su podržali i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, posebni savjetnik ministrice u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Igor Jukić, izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!