Kustić za HRT o protekloj sezoni: Uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih

04.08.2020.

09:53

Autor: I.Ž.K./HRT

default error photo
S izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem razgovarao je Lovorko Magdić.
O netom završenoj sezoni, finalu Kupa, razigravanju, suđenju i VAR-u, reprezentaciji i izborniku Zlatku Daliću, juniorskom prvenstvu koje je uzburkalo duhove, ali i drugim aktualnostima, s izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem razgovarao je Lovorko Magdić.

Završetak sezone je pred vratima, još slijedi razigravanje za Prvu HNL, dojam s finala Kupa?

- Sretan sam da se finale ovogodišnjeg Kupa igralo u Krešimirovu gradu, gradu najvećeg sportaša u povijesti Hrvatske, Dražena Petrovića. Mislim da je utakmica Rijeke i Lokomotive protekla u lijepom ozračju. Pobijedila je malo sretnija ekipa i stvarno sam sretan i ponosan da je sve prošlo u najboljem redu i da poslije utakmice nema nikakvih repova, kaže Kustić.

U ovoj korona-situaciji u jednom razdoblju bilo je gledatelja, sada u završnici opet ne...

- Pratimo svakodnevno epidemiološku situaciju i jednostavno se nismo htjeli dovesti u situaciju da ne krenemo s novom natjecateljskom sezonom, koja počinje vrlo brzo. Zato smo donijeli odluku da nema gledatelja u zadnjem kolu, na finalu Kupa i u kvalifikacijskim utakmicama Istre i Orijenta, a najvjerojatnije ćemo i krenuti u novo prvenstvo također bez gledatelja. Sadašnjom odlukom i Liga nacija se igra bez gledatelja, zato smo i donijeli odluku da se utakmice reprezentacije igraju u Zagrebu.

HNS se vrlo brzo prilagođavao zdravstvenoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu vezano za nogometna natjecanja u našoj zemlji.

- Čim smo došli u ovu situaciju s koronavirusom, osnovali smo radnu skupinu, s liječnicima, epidemiolozima i našim ljudima koji vode natjecanja unutar HNS-a. Sigurno da smo pratili svakodnevnu situaciji, tako smo donosili odluke. Kad smo stali s natjecanjem, malo tko je vjerovao da ćemo privesti kraju sezonu, koja je možda bila i najzanimljivija od osnutka i samostalnosti Hrvatske, jer se poredak na tablici nije znao do zadnjeg kola.

Dojam o suđenju?

- Uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih. Ono što je naš cilj je da smo uveli VAR sustav, s time smo željeli smanjiti pogreške na minimum. Ono što uvijek volimo reći je da ne želimo da se poslije utakmica vuku 'repovi', ali možemo konstatirati da je suđenje bilo jako dobro. Primjena VAR-a pokazala se kao odličan pogodak, zadovoljni smo i sretni, treba tu još više edukacije i s vremenom će se to usavršavati.

Doigravanje za Prvu HNL znalo je biti vrlo zanimljivo, borba devetoplasiranog i drugoplasiranog iz Druge lige. Malo će nedostajati ta utakmica razigravanja koja je stvarala određenu natjecateljsku draž.

- Sve te kvalifikacijske utakmice imaju svoju draž i nadam se da će i u budućnosti biti odličnih utakmica. Ono što je najbitnije, pokazalo se u 1. HNL-u da  ulaganjem u infrastrukturu i gradnjom boljih i kvalitetnijih travnjaka imamo i bolje i kvalitetnije utakmice, više golova, manje kartona i manje ozljeda igrača.

Prva liga je sve stabilnija, još više medijski zanimljivija, a na tom tragu je i novi ugovor o medijskim pravima.

- To je odlično za hrvatski nogomet, za hrvatske klubove. Sva sredstva će biti usmjerena na klubove, na prvu ligu, žensku ligu, futsal ligu. To je veliki iskorak, pogotovo u ovoj situaciji jer klubovima nije lako pribaviti financijska sredstva da bi se održali i izdržali cijelu sezonu.

Hoće li drugoligaši izdržati sve turbulencije koje se događaju?

- Duboko se nadam da hoće. Neki dan smo imali plenum klubova Druge lige, kao Savez ćemo također participirati kad je u pitanju financijska pomoć oko plaćanja kotizacija klubova, s nekih 90-ak tisuća kuna po klubu. Radimo sve da se klubovima pomogne, radit ćemo to i u budućnosti. Naš cilj je da klubovi opstaju, a ne da se gase.

Hrvatska reprezentacija - početak Lige nacija je u rujnu, je li na bilo koji način početak tog natjecanja u opasnosti?

- Datumi se znaju, a u ovom trenutku odluka je takva da gledatelja neće biti, pa je i puno praktičnije i jednostavnije bilo organizirati u Zagrebu, tako da će se utakmice zasad igrati u Zagrebu.

S izbornikom Zlatkom Dalićem obnovljen je ugovor.

- Od početka smo govorili da tu neće biti nikakvih problema, bila je to obostrana želja i veselimo se našoj daljnjoj suradnji i uspjesima hrvatske reprezentacije.

Bilo je puno različitih komentara, argumenata i opravdanja za završnicu juniorskog prvenstva Hrvatske.

- Više puta sam istaknuo svoje mišljenje o tome. Odluke su donesene, tražili smo i mišljenje Uefe, koja je rekla svoje i iznijela praksu na kojoj su se bazirale zemlje u Europi kad je u pitanju ista ili slična problematika oko zaključivanja i izbora klubova za europska natjecanja. Prije nego se konačna odluka definirala, konzultirali smo se s njima i uputili dopis prema njima. Postupili smo po tome kakva je praksa u Europi, iako sam ja i prije navodio da je najbolje uvijek  da se to rješava na terenu, ali ovakve odluke je uvijek najteže donositi.

Izvršni direktor HNS-a osvrvnuo se i na rad zdravstvene komisije pod vodstvom dr. Dragana Primorca.

- Uistinu sve pohvale našoj zdravstvenoj komisiji i radnoj skupini koja puno radi na tome. Nadam se da će i novo testiranje ići u smjeru da nećemo imati pozitivne na koronavirus, da se ne bi došlo u situaciju upitnosti igranja i pitanja regularnosti.

Intenzivira se suradnja HNS-a s Međunarodnim olimpijskim odborom čija je nova članica bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Čestitam joj još jednom na izboru, veliki je uspjeh biti izabran u takvo tijelo. Što se tiče same suradnje, radimo na njenom poboljšanju, ne samo u interesu HNS-a, nego u interesu svih saveza u Hrvatskoj. Intenzivirali smo ovu suradnju zadnjih godinu dana. Bit ću predstavnik u Skupštini HOO-a ispred HNS-a, tako da se veselim i suradnji s gospodinom Zlatkom Matešom. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit hrvatskog sporta.

U ove dvije godine otkako je Hrvatska igrala finale SP-a, kada kažete da ste izvršni direktor HNS-a, ili da dolazite iz Hrvatske, koliko se odnos drugih ljudi iz inozemstva promijenio?

- Sigurno da se promijenio, ne treba to puno naglašavati. U koju god zemlju dođete, svi spominju i Modrića i ostale naše igrače, to je najveća promocija Hrvatske u svijetu. Gledajući općenito našu suradnju s ostalim savezima (košarka, rukomet...), mislim da svi zajedno trebamo raditi za dobrobit Hrvatske sa Zakonom o sportu i financiranjem sporta. Ako budemo svi zajedno radili u tom smjeru, napravit ćemo veliki iskorak. Nadam se da će budućnost biti bolja i svjetlija za sport općenito, zaključio je Marijan Kustić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!