Vedriš: Nije ovo "kraj Mamićeve ere", nego jednog modela upravljanja

10.03.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: A.M./HRT

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: HTV / HRT

Ne stišavaju se reakcije nakon jučerašnje kaotične Skupštine Dinama. Budući da nije bilo kvoruma, odgođena je odluka o budućnosti kluba, a kada će se održati nova sjednica - još nije poznato.

Navijači, koji su jučer u velikom broju pratili Skupštinu i glasno negodovali, uvjereni su da je to kraj ere Zdravka Mamića.


- Mislim da je iz razloga što više neće biti Izvršnog odbora ni Nadzornog odbora i sve ostaje u klubu na upravi i predsjedniku Barišiću, mislim da oni mogu donositi odluke kakve žele, tako da mislim da je ovo kraj Zdravka Mamića, vjeruje  predsjednik Udruge "Dinamo - to smo mi" Juraj Čošić.


Sve budno prati i gradska uprava Zagreba, koja u projekt novog stadiona želi ući isključivo s klubom čistih ruku i računa:


- Osobno i kao upravi nam je drago to što se dogodilo jer to pokazuje da neki novi vjetrovi pušu u Dinamu i pozdravljamo taj trend i nadamo se da će se na slijedećoj skupštini taj trend se nastaviti i dalje, rekao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet


Je li jučerašnjom skupštinom završila era Mamićeva utjecaja na Dinamo ili ćemo na idućoj skupštini svjedočiti nekim novim preokretima, tek će se vidjeti. Iz Međugorja danas nije stigao komentar na nove odnose snaga u našem najvećem i najbogatijem nogometnom klubu.


O borbi za prevlast u Dinamu gost "Teme dana" bio je član Skupštine Dinama Mladen Vedriš. On smatra da je "kraj mamićeve ere" "pretežak izraz."

- Mislim da su to preteške riječi. Ovo je kraj jednog razdoblja u Dinamu, dolazi nova Skupština, novi statut. Ti novi ljudi, statut i koncepcija kluba moraju odgovarati vremenu u kojemu živimo. Bili smo u razdoblju gdje je Dinamo ostvarivao izuzetne sportske i financijske rezultate. No taj jedan model koji je dosad bio došao je do svoga kraja, tako da bi prije govorio o kraju modela upravljanja, nego što bih to personalizirao vezano uz jednu osobu.


Kakav će biti taj novi model?


- Moraju se pogledati statuti klubova u zemljama koje su nam bliske, Njemačka, Austrija i slično. Dionici kluba moraju biti uključeni, sigurno i predstavnici Grada, koji sudjeluju s infrastrukturom, zaslužni sportaši, prominentni predstavnici navijača, sponzori.. Kako pronaći ravnotežu odnosa među njima, to je za razgovor.


Što kaže na ideju koju promoviraju navijači, jedan član, jedan glas?


- To je jedan od modela, no neka nama bliska iskustva sa sličnim modelom pokazuju poteškoće u upravljanju na taj način. Ako se napravi statut na osnovi toga da svi koji vole klub budu odgovarajuće zastupljeni, klub ima dobru budućnost u organizacijskom smislu, a to je presudno za sportski uspjeh.


Kako zaštiti klub i budžet koji je "težak" oko 65 milijuna eura?


- To se jedino može ostvariti ako ste najbolji, ako igrate u Europi, onda vaši igrači vrijede znatno više. To je prava bitka, a za nju klub treba biti dobro organiziran.


Hoće li biti član novog Izvršnog odbora?


- Do daljnjega nema Izvršnog odbora, moj dominantni angažman, ako će ga biti, bit će vezan za izgradnju stadiona, jer je to šira, gradska i nacionalna priča, zaključio je Vedriš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!