15:48 / 18.06.2020.

Autor: Darko Santini/I.D.M./I.Ž.K./HRT

Koljanin: Orijent može, a naš protivnik će morati pobijediti

Marinko Koljanin

Marinko Koljanin

Foto: - / -

Bilo je prekratko vrijeme da se Krimeja osposobi, pa ćemo igrati na Kantridi, rekao je dopredsjednik Orijenta 1919 Marinko Koljanin.
Hrvatski nogometni savez dovršio je Središnji postupak licenciranja klubova. Licencu za Prvu HNL sljedeće sezone dobilo je 12 klubova. Nakon uvaženih žalbi, među njima su zaprešićki Inter, trenutačno posljednjeplasirana momčad prve lige te riječki Orijent, koji je nakon prekida natjecanja u Drugoj HNL izborio mogućnost kvalifikacija za viši rang.

Klub s Krimeje sada je dobio i službenu potvrdu. Na stadionu Kantrida odigrat će jednu od dvije kvalifikacijske utakmice za Prvu HNL, 2. ili 5. kolovoza protiv momčadi koja završi na devetom mjestu prvoligaške ljestvice. Strelovit uspon Orijenta započeo je dolaskom nove uprave.

- Sjetimo se da je prije 18 mjeseci Orijent jedva uvjetno dobio ulazak u Treću ligu, kada smo pod vodstvom Saše Matijaša ušli u klub. Nakon 20 mjeseci smo ispunili zahtjeve i kriterije HNS-a i veselimo se da ćemo sudjelovati u kvalifikacijama, rekao je dopredsjednik Orijenta 1919 Marinko Koljanin u razgovoru za HRT.

Orijent 1919 jedini je klub koji je ove sezone oba puta pobijedio novog prvoligaša Šibenik, a navijači priželjkuju da ekipa dobije mogućnost igrati na svojem stadionu, koji nema potrebne uvjete za Prvu ligu.

- Nama je želja igrati na Krimeji. Zna se dobro što je Krimeja, što je Orijent, Sušak i klub su povezani. Radimo na tome da već druge godine imamo te uvjete ispunjene za Prvu ligu. Međutim, u ovom trenutku je realno bilo prekratko vrijeme da bi se Krimeja osposobila, pa ćemo igrati na Kantridi, dodao je Koljanin.

Imali ste rezervnu opciju u slučaju da Kantrida nije dobila licencu, to je bila Rujevica?

- Da, na tome smo jako zahvalni Damiru Miškoviću i HNK Rijeci koji su nam to ostavili kao jednu rezervnu mogućnost. Međutim, neće biti potrebno, Kantrida će sigurno biti spremna 2. ili 5. kolovoza za kvalifikacije i našu veliku želju da uđemo u Prvu ligu, kaže Koljanin.

Što ste morali napraviti od zahvata na stadionu Kantrida da bi ipak mogli ugostiti utakmicu kvalifikacija te ako se plasirate, igrati Prvu HNL pod legendarnim stijenama?

- Zahvaljujem gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je podržao naš projekt, pogotovo u infrastrukturnom dijelu što i je jedina obveza Grada. Kantrida je imala neke manje 'kozmetičke' zahvate. Najveći zahvat bila je kupnja brojača, što prije nije bio uvjet kad je Rijeka igrala na Kantridi. To zaista nisu neka financijska sredstva, Grad je to osigurao i zaista smo sretni da je sve to uspjelo uz njihovu pomoć.

Na Kantridi će, ako to izbori kroz kvalifikacije, Drugu HNL igrati Opatija?

- Da, to je dokaz da je Kantrida sigurno spremna za Drugu ligu. Želim Opatiji sve najbolje. Ja bih rekao što se nas tiče da Orijent može, a naš protivnik će morati pobijediti u tim kvalifikacijama za Prvu ligu. To je naša velika vrijednost i kvaliteta, da mi možemo igrati protiv protivnika koji imaju višestruko veće proračune. Mi možemo ravnopravno odigrati s energijom našeg kluba i s našim navijačima ostvariti plasman u Prvu ligu, zaključio je Marinko Koljanin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!