Kek: Jakirović je gladan, ovakva Rijeka će se boriti za Europu

13.02.2023.

12:35

Autor: HRT / Pod stijenama Kantride / Robert Ferlin

Matjaž Kek

Matjaž Kek

Foto: Nel Pavletic/ / PIXSELL

Trofejni trener Rijeke i legendarni slovenski stručnjak Matjaž Kek razgovarao je s našim Robertom Ferlinom za Radio Rijeka u emisiji posvećenoj nogometu - Pod stijenama Kantride

Matjaž Kek iznio je svoje viđenje proljetne Rijeke koja je jučer ostvarila treću pobjedu u nizu na Rujevici protiv Gorice


- Prije svega, jučer protiv Gorice je bila jako bitna pobjeda, poslije dobre serije, poslije dobrog ulaska u proljetni dio. To je potvrda da su napravljene dobre, prave i pravovremene stvari poslije jeseni s kojom nitko nije bio zadovoljan. Prvo mislim na odabir trenera, a zatim daljnja selekcija, koja se za sada pokazala kao kvalitetno napravljena. Vratit će se Rijeka na one pozicije koje bismo svi mi željeli. Što se tiče jučerašnje utakmice - teška, jer uvijek poslije pobjede u Splitu možeš se navući na jedan tanak led, ali mislim da je ekipa dobro reagirala. Nije to bila utakmica gdje se umiralo od ljepote, ali sve više se osjeća ta pozitivna atmosfera, pa i na tribinama. To je pobjeda koja se ne smije podcijeniti, bez obzira što je Gorica zadnja. 


Sjajan ulazak u nastavak sezone, a Kek očekuje iskorak u napadačkom segmentu: 


- Rijeka je imala problema i njih će biti još neko vrijeme. Puno lakše je stvoriti neki defenzivni blok, gdje onda iz brze tranzicije stvaraš šanse. To je lakše za napraviti stručnom stožeru, teže je stvorit neke automatizme i principe u momčadi na postavljenu obranu i dobro je da se dogodila utakmica kao jučer. U tom segmentu igre vidjet ćemo koliko se može napredovati, ali za te stvari treba više vremena. Ponavljam, napravljena je sjajna serija, imamo deset bodova i to je odlično. Rijeka će se boriti za Europu, ja sam to očekivao i sada je blizu, ali treba nastaviti tamo gdje smo jučer stali. 

Matjaž Kek

Matjaž Kek

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Odličan posao radi Sergej Jakirović, pun pogodak uprave: 


- Nekako je to sve skupa normalno u jednoj trenerskoj filozofiji, jednom novom pogledu i problemu u kojem je bila na jesen. Jakirović je ime koje zna hrvatski nogomet i u karakteru je tu unutra i iza sebe ima niz uspješnih epizoda. To je trener koji je gladan i bio je uključen u selekciju igrača i to je dobro napravljeno. Sigurno da će doći elementi koji neće biti dobri, sada slijedi neugodno gostovanje kod Lokomotive. 


Prisjetio se legendarni trener Rijeke druženja ponedjeljkom u emisiji Pod stijenama Kantride s pokojnim kolegom Koradom Vujnovićem kojem se danas navršava peta godina od preranog odlaska. 


- Jučer kada ste me zovnuli, baš me je stisnulo. Morao sam se pripremati za ovo pitanje, brzo je prošlo tih pet godina. Nikako da stanu te uspomene i ti momenti koji su bili najbitniji u mom boravku na Kvarneru i u mom radu u Rijeci. Nikakav telefon ne može zamijeniti ta jutra kada se odlazilo na Kantridu, bilo je hladno, znalo je puhati tamo, ali bio je to drugačiji... puno emocija, kritika i rasprava, ali imalo je to za cilj napraviti jednu bolju Rijeku. Na kraju, to smo svi i uspjeli, a pomoć Korada je bila puno veća nego što to drugi misle. Njegova prisutnost i ljubav prema Rijeci i kada nije bilo dobro, te kritike... davao ti je volju za još veći rad. Korado je bila posebna osoba, meni toliko draga. Bilo je to izuzetno veliko poštovanje jedno prema drugom. 


Cijeli razgovor sa slovenskim stručnjakom poslušajte ovdje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!