11:30 / 13.03.2020.

Autor: A.M./HRT

Izgledna odgoda EP-a za godinu dana: Dobro ili loše za Vatrene?

Izbornik Zlatko Dalić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Izbornik Zlatko Dalić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Koronavirus već je uvelike poremetio sve nogometne planove, a sve je ozgledanije da će poremetiti i održavanje Europskog prvenstva.
Koronavirus već je uvelike poremetio sve nogometne planove. Brojne lige su na čekanju, neki igrači, poput Luke Modrića u Realu i Matea Kovačića u Chelseaju čak su u dvotjednoj karanteni, a sudbina Europskog nogometnog prvenstva je neizvjesna.
Ipak, već sad se s priličnom sigurnošću može reći da bi odgoda Europskog prvenstva bilo najlakše i najlogičnije rješenje, jer bi time brojne lige u kojima se neće igrati najmanje nekoliko tjedana, stigle na ljeto završiti sezonu, a da im EURO ne stoji na putu. Pitanje je hoće li UEFA biti logična, no pretpostavimo da hoće, što god mi mislili i željeli.
Pitanje je - kako će to utjecati na izglede Vatrenih?
I to je teško reći, jer nogomet je igra u kojoj se stvari brzo mijenjaju. Neočekivano ti se ozlijede dvojica ili trojica bitnih igrača i odjednom je momčad 50 posto slabija. Teško je reći što bi bilo kad bi bilo. No, neke stvari su činjenične.
Kapetan Luka Modrić, usprkos godinama još uvijek ključni hrvatski igrač, bit će još godinu dana stariji. Ni ove sezone ne igra u Realu kao prije, a što će tek biti za još godinu dana? Opet, nije nemoguće, možda, na primjer, Luka na ljeto ode u neki malo manje zahtjevan klub i doživi neku vrstu mini-renesanse na kraju karijere. Uostalom, njegovo umijeće s godinama neće nestati, trebalo mu je vrijeme i da se posve razvije kao igrač, a kapetan živi zdravo i sportski...
Drugi kritični čimbenik je dvije godine mlađi Ivan Rakitić, plemeniti veznjak koji je kao i Modrić ipak u pomalo silaznoj putanji u Barceloni. No i za njega je moguće da će promjenom sredine, ili bez nje, "uskrsnuti" sljedeće sezone. Jer za tako kvalitetnog igrača teško da sezona može biti lošija od ove, koja uopće nije bila baš tako loša, tek - lošija nego što on može i zaslužuje.
Dakle, ovisi kroz koje naočale gledamo, godina dana odgode bi čak i za dvojicu najvažnijih i najkritičnijih igrača mogla biti i dobra i loša vijest. Ovisi kako se poklopi.
Sa sigurno pozitivne strane, Vatreni imaju niz mladih i nadolazećih igrača koji će steći godinu dana iskustva više, na primjer Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Dominik Livaković, Ćaleta-Car... Neki, poput Brozovića, Rebića, Perišića, Kramarića, Petkovića, Vrsaljka, Vide i Lovrena su u vrhunskim godinama i godina dana manje-više ne bi trebala činiti razliku.
Zanimljiva je stvar da bi s EURO-om 2021. godine imali samo godinu dana razmaka između EP-a i Svjetskog nogometnog prvenstva. S obzirom da bi već i pije EURO-a vjerojatno počele kvalifikacije za SP, postalo bi gotovo sigurno da će u tom slučaju Zlatko Dalić ostati do SP-a, jer ne bi valjda napustio momčad usred kvalifikacija za svjetsku smotru, a do kontinentalne je obećao ostati. Na kraju, dobro ili loše za Vatrene, teško je reći. S obzirom da na događaje oko koronavirusa ne možemo utjecati, nadajmo se - dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!