18:58 / 19.03.2020.

Autor: HRT

Hrvatski stoper o životu u Kazanju: Hokej je ovdje na prvom mjestu

-

-

Foto: - / -

Dijete je Cibalije, pa Dinama, a nakon toga i slovenske Olimpije, iz koje je prešao u Kazanj.
Rusija je  bila jedna od rijetkih zemalja u kojoj je sport odolijevao koronavirusu. No, prije dva dana i tamo su stali svi sportski događaji pa tako i njihovo nogometno prvenstvo u kojem igra nekoliko hrvatskih igrača. Jedan od njih je i mladi stoper Rubina iz Kazanja Filip Uremović koji nam je opisao dojmove iz ruske lige te popularnost nogometa nakon Svjetskog prvenstva prije dvije godine.    

- Klub je jedan od većih ruskih klubova, ljudi dosta vole nogomet, ali hokej je sport broj jedan. Možemo reći da je nogomet drugi sport u Rusiji. Primjećujem da je nakon Svjetskog prvenstva nogomet postao sve popularniji. Mislim da će Rusi kroz neko vrijeme imati još bolju reprezentaciju i domaći nogomet.

Dvadesettrogodišnji Požežanin prije gotovo dvije godine stigao je u redove ruskog prvoligaša. Dijete je Cibalije, pa Dinama, a nakon toga i slovenske Olimpije, iz koje je prešao u Kazanj.

- Što se tiče samog kluba, imam samo lijepe riječi. Ruska liga, a igrao sam HNL i slovensku, jača je od tih liga. Ne može se baš uspoređivati s ligama petice, ali vjerojatno je prva ili druga liga iza njih. Sami tereni i infrastruktura su vrhunski. Putujemo sve avionom, na sat vremena smo od Moskve. Najdalji je put na gostujuće utakmice tri sata.

Rusko prvenstvo zbog epidemije izazvane koronavirusom prekinuto je prije dva dana, zasad do 10. travnja. Ekipa iz Kazanja trenutačno je na 14. mjestu.

- Trenutno stanje na tablici baš nije bajno, ali nadam se da će se popraviti. Ovu zimu sam produžio ugovor na četiri i pol godine. Vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Zadovoljni su mojim radom i pristupom, a i ja sam zadovoljan njihovim odnosom prema meni. Nadam se da će se tako dobra suradnja nastaviti.  

Svjetska smotra u Rusiji prije dvije godine uvelike je popularizirala nogomet i dovela navijače na stadione. Filip nije jedini Hrvat u klubu. Tu je i Silvije Begić, no uz njih još je mnogo Hrvata u ruskoj ligi. Najpoznatiji su Vedran Ćorluka te Nikola Vlašić, s kojim je dijelio svlačionicu u reprezentaciji do 21 godine. 

- Imamo u klubu i Danca i Šveđanina, no okosnica ekipe je ruska. Super je ekipa, baš mi paše. Planovi unutar kluba su dosta veliki. Na godinu se priča o većem budžetu, vjerojatno će se napasti i Europa. Klub ima ambicije i probat će se vratiti na staze na kojima je bio prije šest-sedam godina.

Jedan od ciljeva svakako je i nastup za reprezentaciju.

- Svaki nogometaš bi sigurno htio zaigrati za A selekciju. Dosad sam igrao za mlađe uzraste i već tada je bila čast igrati za hrvatsku reprezentaciju. Zaigrati za A reprezentaciju bilo bi ispunjenje sna. Ja bih naravno htio zaigrati, ali što će biti - bit će.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!