13:08 / 12.02.2019.

Autor: I.L.K./HNS

Hrvatski nogometaši među najtraženijima u Europi

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvati čine gotovo 3% inozemnih igrača kupljenih od strane europskih klubova.
Na nedavno održanoj radionici Hrvatskog nogometnog saveza o licenciranju klubova, UEFA-in voditelj licenciranja Aleš Zavrl predstavio je podatke o procesu licenciranja u Hrvatskoj te ih usporedio s podacima u državama sličnih veličina i nogometne razvijenosti: Češkom, Danskom, Islandom, Austrijom i Slovenijom, objavio je HNS na službenim stranicama.

Hrvatska je jedna od 11 europskih zemalja s 10 klubova u prvoj ligi. Rast u posjećenosti stadiona na klupskim utakmicama između sezona 2016./17. i 2017./18. u Hrvatskoj je 0,8% veći od europskog prosjeka (7,2% u Hrvatskoj, 6,4% u Europi). Glavni pokretač rasta je Hajduk, čija je posjećenost utakmica između navedenih sezona narasla za sjajnih 45%.

Zanimljivo je kako su hrvatski igrači među najpopularnijima u Europi te čine gotovo 3% inozemnih igrača kupljenih od strane europskih klubova, što Hrvate svrstava na šesto mjesto u Europi - ispred zemalja poput Italije, Njemačke i Danske.

S ukupnim prihodima od 42 milijuna eura, klubovi Prve lige nalaze se na 26. mjestu u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!