16:59 / 06.04.2020.

Autor: Dameo Ramić Kovačić/HRT

Hrvatski nogometaš iz SAD-a: Vladalo je mišljenje ''lako ćemo''

Dario Župarić (Goran Kovacic/PIXSELL)

Dario Župarić (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Sjedinjenim Američkim Državama epidemija koronavirusa tek je u naletu.
U obilasku naših sportaša diljem svijeta, gost emisije Sport i glazba sinoć je bio i bivši nogometaš Cibalije i Rijeke, Dario Župarić, koji je odnedavno stanovnik SAD-a i igrač MLS momčadi Portland Timbersa.

U Sjedinjenim Američkim Državama epidemija koronavirusa tek je u naletu, a državna je vlast dugo odolijevala uvođenju drastičnih mjera prevencije.

 - U početku se govorilo kao da taj virus iz Europe neće doći, što je malo nedogovorno, pa je sad situacija gora nego u ostatku svijeta. Predsjednik Trump je po tom pitanju konzervativan, stoga je dugo vladalo mišljenje ''lako ćemo'', za razliku od Hrvatske gdje je situacija ozbiljno shvaćena. Istina, u početku su ljudi mislili da mogu roštiljati po parkovima, ali sad je jasno da se moramo suzdržati, ostati u kućama i pomoći drugima, osobito starijim ljudima, priča Dario Župarić, čija se svakodnevica također svela na individualni rad.

 - Radimo videoanalize, treniramo putem aplikacija kojima treneri prate naš rad. Klub nam je omogućio sprave za vježbanje, čak nam i hranu donose. Ne mogu reći da mi išta nedostaje, ali fali mi odlazak na trening i prije svega kontakt s ljudima, ističe Župarić.

Što se tiče nogometa u tamošnjoj najjačoj ligi MLS-u, nakon dolaska u Portland i nekoliko odigranih utakmica Župarićevi su dojmovi pozitivni.

 - Iznenadila me kvaliteta igrača. Svaka momčad ima desetak Južnoamerikanaca, recimo u mojoj se svlačionici više priča španjolski, a to su tehnički kvalitetni igrači. Inače se sve bazira na fizikalijama, treninzi su kao u američkom nogometu- snaga, eksplozivnost, brzina… na to im se svodi liga, dok nedostaje taktička disciplina što mene živcira.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!