17:46 / 21.02.2018.

Autor: I.L.K./HNS/HRT

Hrvatska liga napredovala – bolji koeficijent, porast gledatelja

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Najnoviji UEFA-in izvještaj o licenciranju donosi zanimljive podatke o europskim klubovima, uključujući i hrvatske.
Najnoviji UEFA-in izvještaj o licenciranju donosi zanimljive podatke o europskim klubovima, uključujući i hrvatske, objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

UEFA-in izvještaj obuhvatio je, između ostaloga, i ligaške parametre od 2008. godine, pri čemu je hrvatska liga prema koeficijentu napredovala s 27. na 16. mjesto. To je ujedno četvrti najveći popravak plasmana u Europi, iza Bjelorusije (+21) te Azerbajdžana i Kazahstana (+16).

Osim toga, hrvatska je liga među osam europskih prvoligaških natjecanja koje su bilježile rast broja gledatelja u rasponu od 5 do 15 posto. Samo je pet europskih liga bilježilo rast iznad 15 posto.

Od 2016. godine, čak 26 europskih liga posluje s profitom, u usporedbi sa samo devet liga pet godina prije. Prosječan prihod hrvatskih klubova porastao je između pet i deset posto u razdoblju između financijskih godina 2015. i 2016.

Prihodi od televizijskih prava porasli su 64 posto, od transfera 105 posto, a od UEFA-inih nagrada i fondova solidarnosti čak 106 posto. Hrvatski su klubovi, primjerice, zaradili 21 posto više novca od UEFA-e.

Također moramo uočiti da sve brže rastu razlike između vrhunskih klubova te ostatka Europe. Kao zaštitnik nogometa, UEFA mora osigurati natjecateljsku draž bez obzira na rast financijskog jaza uzrokovanog globalizacijom i tehnološkim promjenama, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!