12:05 / 14.05.2019.

Autor: M.M./HRT

HNS predstavio VAR: Od proljeća na prvoligaškim terenima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HNS je u prostorijama Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama predstavio uvođenje VAR-a u hrvatski nogomet.
Hrvatski nogometni savez (HNS) u prostorijama Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama predstavio je VAR sustav, koji se sljedeće sezone uvodi i na hrvatske nogometne stadione.

O uvođenju VAR-a govorio je dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudaca i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić, te voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, dok je tehnički direktor International Football Association Boarda (IFAB), neovisnog nogometnog tijela koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja, te bivši proslavljeni engleski nogometni sudac David Elleray održao kratko predavanje o Video assistant referee sustavu (VAR).

HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u listopadu prošle godine, naglasio je kako su suci upoznati s opremom koja se koristi u ovom projektu, njenim mogućnostima i ograničenjima. Naglasio je kako vježbaju na simulatorima uz brojne snimke stvarnih situacija kako bi se razumjela dostupnost različitih kuteva kamere, brzina snimke i interakcija s opremom i osobljem. Ekipu u 'video sobi' čine tri osobe. Jedan od njih je bivši ili trenutni sudac, jedan njegov asistent, a treći video operater.

- Ako nije čista i očita pogreška VAR neće reagirati, naglasio je Marić dodavši: - Da bi sve funkcioniralo trebala bi biti sinergija između sudaca na terenu i ekipe iz VAR sobe.

Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija može se koristiti isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su golovi, kazneni udarci, dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone, te situacije zamjene identiteta.

Voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić naglasio je kako je proces uvođenja VAR tehnologije vrlo dug i opširan, te da svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Dodao je i kako se nadam da će se uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu.

- Danas smo na trećem VAR seminaru u Hrvatskoj, a svaki od njih odvija se po strogom protokolu IFAB-a. Ista oprema koju danas vidite koristit će se na hrvatskim stadionima. Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje, poručio je Kulušić.

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

- Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje između 2016. i 2020. godine, a s planiranjem ovog projekta započeli smo još u vrijeme kada je FIFA donijela odluku kako će VAR tehnologija biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Prve razgovore o uvođenju VAR tehnologije obavili smo u proljeću 2018. godine te smo nakon toga slijedili sve potrebne korake i pripremili plan projekta kako bismo se aplicirali za sredstva iz Fifinog programa Forward, koji služi za pomoć savezima članovima u provedbi poslovnih i sportskih projekata. Trenutno smo u fazi realizacije projekta te slijedimo strogi protokol kojeg su uvele FIFA i IFAB.

Sudac je također objasnila kako u Hrvatskoj neće postojati centralna prostorija za VAR tehnologiju, već će na svakom stadionu biti osigurana posebna prostorija kako bi se smanjila mogućnost problema sa signalom.

Nakon uvodne konferencije za medije uslijedilo je predavanje tehničkog direktora IFAB-a te proslavljenog engleskog nogometnog suca Davida Elleraya, koji je dan ranije održao i predavanje za sve suce koji sudjeluju na seminaru.

Elleray je naglasio kako je VAR tehnologija najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu, ali i kako veliku ulogu u pojašnjavanju onoga što VAR može ili što ne smije imaju i mediji. Cijelu filozofiju VAR-a sažeo je u jednu rečenicu. "Minimalno uplitanje, maksimalni benifit."

- VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu. VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. godine korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu, finalu svjetskog prvenstva. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. Fokus je na čiste i jasne pogreške, kazao je.

Bivši engleski sudac, koji je sudio prvu utakmicu Davoru Šukeru u dresu Arsenala, otkrio je podatak kako u prosjeku provjera traje jednu minutu.

- U utakmicama Lige prvaka na slobodne udarce se troši ukupno 6-7 minuta, a u prosjeku je lopta izvan igre 33 minute. Izgubiti jednu minutu na provjeru je minimalno, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!