HNS i MUP potpisali protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika

20.07.2022.

12:01

Autor: HRT/Hina

Marijan Kustić i Davor Božinović

Marijan Kustić i Davor Božinović

Foto: Emica Elvedji/ / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, potpisali su protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika. 

Protokol će utvrditi način na koji surađuju HNS, MUP i klubovi na utakmicama visokog rizika. Cilj mu je spriječiti da se u budućnosti dogode neredi poput onih na odmorištu Desinec prije dva mjeseca.


- Mi kao Savez, naravno da ćemo raditi sve da potaknemo što bolju suradnju između klubova i klubova sa svojim navijačima. Tako smo danas i potpisali ovaj protokol. Još jednom se zahvaljujem i nadam se da će ovo pridonijeti boljoj i većoj sigurnosti na utakmicama HNL-a i naravno hrvatske nogometne reprezentacije, naglasio je predsjednik HNS-a. 

Kustić i Božinović na potpisivanju protokola

Kustić i Božinović na potpisivanju protokola

Foto: Emica Elvedji/ / PIXSELL

- Nogometne utakmice, pogotovo neke, okupljaju desetke tisuća gledatelja, zbog toga smo odlučili da u dogovoru sa svima napravimo jedan postupovnik koji će dati odgovore na sve ono što se pokazalo u praksi kao mogući izvor određenih nemira i nezadovoljstava pa i fizičkih obračuna, poručio je ministar Božinović.


Ministar je istaknuo da su protokolom precizno popisane procedure koje će se morati poštivati, a donijete su nakon dogovora s HNS-om, s nogometnim klubovima i sa njihovim sigurnosnim povjerenicima.


Protokolom se uređuje suradnja u postupanju HNS-a, klubova i policije na utakmicama visokog rizika, u zoni stadiona i na stadionu, tijekom pripreme i provedbe mjera za dolazak navijača na stadion, boravka na stadionu i povratka sa stadiona, a u cilju preveniranja i sprječavanja protupravnih ponašanja, istaknuli su u srijedu u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!