17:36 / 13.02.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Hajdukovci se sjećaju važnih događaja u povijesti

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prije točno 109 godina rođena je splitska legenda i mit - Hajduk.
Prije točno 109 godina rođena je splitska legenda i mit - Hajduk. Tim povodom predstavljena je knjiga "Hajduk i svijet" autora Jurice Gizdića, pri čemu je posebno istaknuta važnost prvog prijema kod pape Ivana  Pavla II. splitske momčadi prije 25 godina te proglašenje Hajduka Počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske prije 75 godina.

- Gizdić na 80-ak stranica štiva u ovoj knjizi naglasak stavlja na 25. obljetnicu od prvog susreta proširenog sastava 'bijelih' sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom  II. u Vatikanu, te 75. obljetnicu od proglašenja Hajduka Počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske što je učinio ondašnji predsjednik francuske Vlade Charles de Gaulle, rekao je novinar Mijo Grabovac predstavljajući Gizdićevu knjigu.

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić u predgovoru je naglasio kako je ova  knjiga svojevrsna Hajdukova zahvala Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. i francuskoj državi.

Grabovac je istaknuo kako su u knjizi "Hajduk i svijet" predstavljeni svi Hajdukovi susreti sa značajnim osobama iz političkog, vjerskog, vojnog, sportskog i uopće društvenog života.

- Hajduk je bio rado viđen gost na svim stranama svijeta, krstario je po svim kontinentima, rekao je Grabovac.

Veleposlaniku Republike Francuske u Hrvatskoj Gaelu Francoisu Veyssiereu na svečanosti je uručen Hajdukov dres s brojem 75 koji simbolizira 75. obljetnicu proglašenja Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske.

- Ovaj  dokument svjedoči o hrabrosti vaših igrača i kluba u tim teškim vremenima Drugog svjetskog rata. Odbijanjem da nastave svoje aktivnosti pod Mussolinijem i kasnijim pristupanjem antifašističkom taboru Hajduk je odabrao čast i hrabrost, istaknuo je veleposlanik Veyssiere.

Hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici u vrijeme kada je 1995. Ivan Pavao II. primio Hajduk Ivi Livljaniću, koji je pomogao da do tog susreta dođe, na svečanosti je uručen dres s brojem 25 koji simbolizira 25. godišnjicu od toga događaja.

Zahvaljujući na poklonu Livljanić, koji je navijač Hajduka i kojemu su sada 82 godine, rekao je da jedva čeka svoj prvi nastup u tom dresu, što je izazvalo pljesak nazočnih uglednika.

Monsignor Marin Barišić je u svojem govoru podsjetio na  čestitku koju je sa svojim učenicima te 1974. iz Rima poslao Hajduku povodom osvajanja prvenstva i kupa u tadašnjoj državi.

- Hajduk je više od kluba. To je  institucija koja ima odgojnu, duhovnu i moralnu dimenziju. Kada mi dođu ljudi na ispovijed pa kažu beštimao sam, ali nisam kriv. Pa kako nisi kriv? Pa Hajduk! I zato ovdje kažem, prihvatite svoju odgovornost, kazao je u šaljivom tonu nadbiskup  Barišić.

Splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara istaknuo je kako Hajduk nije običan klub nego je to "vjera, pripadnost i religija."

- Malo je poznato da su za vrijeme Drugog svjetskog rata saveznički avioni diljem Europe bacali letke i pozivali druge sportske klubove da se ponašaju kao što je to tada radio Hajduk iz Splita, rekao  je Krstulović Opara. Podsjetio je kako su nakon Drugog svjetskog rata neki htjeli da Hajduk postane armijski klub.

- Odbio je s gnušanjem crvenu zastavu buržoazije. Ostao je prkosan i slobodan, dodao je splitski gradonačelnik.

Na svečanosti je predstavljen projekt Muzeja Poljud u nastajanju, a u kojemu će, kako je rečeno, na  2.500 četvornih metara ispod istočne tribine stadiona Poljud biti predstavljena povijest splitskog sporta i Hajduka. Taj će muzej koštati 6,3 milijuna kuna i bit će financiran i pomoću sredstva iz fondova  Europske unije.

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić u svojem govoru istaknula je kako će "Muzej Poljud" biti reprezentativan prostor koji će imati sportsku i turističku važnost.

Na svečanosti obilježavanja 109. obljetnice  Hajduka u klupskom je sjedištu na Poljudu otvorena i vitrina legendarnom nogometašu i dužnosniku Hajduka dr. Šimi Poduji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!