10:33 / 30.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Gudelj: Ostvarili su mi se snovi, a onda sam u sekundi sve izgubio

-

-

Foto: - / -

Legendarni igrač Hajduka morao je zbog hepatitisa naprasno prekinuti karijeru i ući u borbu za ozdravljenje
Ivan Gudelj jedan je od najvećih nogometaša Hrvatske. Karijera ove legende Hajduka, "Beckenbauera iz Zmijavaca", kako su ga zvali, bila je sjajna, no bila bi još i veća da je nije još kao mladić zbog hepatitisa morao naprasno prekinuti.

- Kad jedan dječak iz malog mjesta Zmijavaca dođe u veliki grad Split, u veliki, poseban klub, Hajduk, i onda mu se do 26. godine svi snovi ostvare - postane kapetan Hajduka, reprezentacije Jugoslavije, cijeli svijet ima ispred sebe, i onda u jednoj sekundi zbog bolesti doživi šok, sve to izgubi, rekao je Gudelj javljajući se putem Skypea u HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

- To se dogodilo zbog virusnog hepatitisa, to je virus upale jetre, to je jedna podmukla i teška bolest i zbog toga sam ja naprasno morao prekinuti karijeru, kaže Gudelj.

U možda i najboljim nogometnim godinama morao je ući u novu borbu - onu za ozdravljenje. Pokušao se vratiti na nogometni travnjak, ali u tome nije uspio.


Sljedeće tri godine nakon prekida karijere bio je u izolacijama, u karantenama. Sedam mjeseci bio je u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, a još tri godine obilazio je travare i bioenergetičare, da bi zaključio da treba nogometu reći ne - zdravlje je najbitnije.

Kaže da je to osamdesetih bila i tabu tema zbog AIDS-a, s čime su ga povezivali.

- Uspio sam disciplinom, ustrajnošću i vjerom kontrolirati i pobijediti bolest. To je poruka da nema teške situacije koju čovjek ne može pobijediti pozitivnim vjerovanjem, ozračjem, pozitivnim duhom, kaže Gudelj.

O njegovom iskustvu prvo je na nagovor prijatelja i novinara nastala knjiga, a poslije je snimljen i dokumentarni film Ivanova priča, premijerno prikazan u HNK Split 2019.

Tomislav Žaja, redatelj, scenarist i producent filma, danas mu je veliki prijatelj.

- UEFA je prepoznala da je ovo ozbiljan projekt koji nije samo športski. Taj film UEFA prikazuje i na svojim TV-kanalima, mogu ga gledati gledatelji u cijelom svijetu, ističe Gudelj.

Njegovo iskustvo s izolacijom danas je mnogima svakodnevica zbog pandemije koronavirusa. Gudelj poručuje - budite disciplinirani.

- Trebamo moliti Boga da stručnjaci što prije pronađu cjepivo protiv ovog virusa, zaključuje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!