23:22 / 15.05.2020.

Autor: E.M./HRT

FIFA pohvalila hrvatski model testiranja igrača

Testiranje pred stadionom Maksimir (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Testiranje pred stadionom Maksimir (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Model je prepoznat i od krovnih organizacija europskog i svjetskog nogometa.
Radna komisija za povratak natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku o testiranju svih prvoligaških klubova. Model testiranja nogometaša uoči nastavka sezone osmislio je tim prof. dr. sc. Dragana Primorca, predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a. Uzet će se ukupno dva puta bris nazofarinksa te jednom uzorak krvi.

- On obuhvaća zapravo tri ključna momenta. Prvi je u nultom danu uzimanje brisa iz nazofarinksa. Nakon petog dana uzimamo drugi bris i paralelno s petim danom radimo serološke testove, rekao je Primorac.

Testirati se mora oko 35 ljudi po klubu, osim igrača, uključen je i stručni stožer, glavni liječnik i fizioterapeut. Model je prepoznat i od krovnih organizacija europskog i svjetskog nogometa.

- Jutros sam imao razgovore s čelnicima FIFA-e koji su ovaj naš model izabrali za prezentaciju kao standardnog modela prilikom testiranja svih članica FIFA-e.

Kako izgleda cijela procedura, pokazao je Dinamo snimivši jutros svoju liječničku službu kako uzima briseve igrača i članova stožera prve momčadi.

Rezultati svih testiranja trebaju biti gotovi prije prvih pripremnih utakmica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!