Evo kako bi trebao izgledati novi stadion u Kranjčevićevoj

21.12.2022.

16:42

Autor: Dnevnik/HRT

Stadion na Kranjčevićevoj

Stadion na Kranjčevićevoj

Foto: HTV / HRT

Nakon još jednog povijesnog uspjeha Vatrenih, cijeli svijet ponovno se pita kako tako mala zemlja, s katastrofalnom nogometnom infrastrukturom, uspijeva iznjedriti takve igrače i takve rezultate. Naši stadioni nisu ni blizu onima u zapadanim, pa i nekim zemljama srednje i istočne Europe. No, čini se da bi se, zahvaljujući ponajviše uspjesima Vatrenih, i tu napokon nešto trebalo pomaknuti s mrtve točke. Radovi bi, poručuju iz grada, trebali početi za manje od godinu dana. Umjesto dosadašnjih 4 tisuće moći će primiti 12 tisuća gledatelja. 

- Tako da je to trostruko povećanje kapaciteta i ponavljam zadovoljavanje 4. kategorije UEFA-e kako bi se tamo mogle igrati sve međunarodne utakmice koje su potrebne, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević


Popularna Kranjča biti će privremeni dom Dinamu, ali i reprezentaciji kad igra u Zagrebu sve dok se ne sruši stari i izgradi novi stadion na Maksimiru. No do toga je čini se dug put jer je dio zemljišta u vlasništvu Crkve.


- Zagrebačka nadbiskupija je zatražila i da Vlada RH sudjeluje u tim razgovorima s obzirom da povrat na dijelu zemljišta maksimirskog stadiona koji se vodi na sudu nije obveznik obeštećivanja grad Zagreb nego država, kazao je Tomašević. 

Premijer odgovara da će Vlada biti pouzdan partner. Izmjenama zakona o sportu poručuje stvoreni su svi preduvjeti da se izgradi nogometna infrastruktura, i to ne samo u Zagrebu. Računa na financijsku potporu UEFA-e i FIFA-e, a imovinsko- pravni problemi ga ne zabrinjavaju.


- Mi znamo da je zemlja u vlasništvu Crkve ali razgovarat će se s njima i pronaći će se rješenje. Mislim da to nije nešto što je nepremostivo, rekao je premijer Andrej Plenković


Predsjednik Zoran Milanović pak poručuje da smo moderan stadion za 30ak tisuća gledatelja već mogli izgraditi jer 50-ak milijuna eura za Hrvatsku nije prevelik iznos. Ne razumije zašto grad Zagreb toliko inzistira na lokaciji u Maksimiru.


- Zašto smo toliko fiksirani na Maksimir ako je Maksimir vlasništvo Crkve, ako Crkva to neda po prihvatljivim uvjetima natrag. Pa imaš zemljišta u Zagrebu. Pa hajmo se odmaknuti od toga, vratiti to Crkvi pa tko živ, tko mrtav i sagradi stadion u Turopolju, kazao je Milanović. 


Cijelu priču budno prate i u Dinamu iz kojeg ovaj put dolazi jasna poruka.


- Kao što smo već i najavili, spremni smo klupskim sredstvima participirati u izgradnji novog stadiona. 

Koliko je Dinamo spreman uložiti i što traže za uzvrat nažalost nismo uspjeli doznati jer ljudi iz kluba za komentar ispred kamere nisu bili dostupni.


U HNS-u pak poručuju kako je doček Vatrenih najbolje pokazao što građani žele i zaslužuju.


- To se gradi upravo za sve ove ljude ovdje da sutra mogu doći na stadion, da su sigurni, da mogu navijati. A ne da gledaju hoće li padati kiša, neće li padati kiša, da nisu sigurni na samom stadionu. To je bit cijele priče, a ovo je samo rezultat i pokazatelj da stvarno trebamo ulagati u to, rekao je za vrijeme dočeka predsjednik HNS-a Marijan Kustić


A za samu priču nije nebitno posjetiti da se i prije četiri godine i srebra Vatrenih u Rusiji mnogo obećavalo a ništa nije izgradilo. Ovaj put, uvjeravaju nas, bit će drukčije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!