15:14 / 01.08.2020.

Autor: Željko Kapelari/Radio Zadar/HRT

Dukić: HNK Zadar nije zamišljen kao prijetnja NK Zadru s.d.d.

Branko Dukić (Marko Dimić/PIXSELL)

Branko Dukić (Marko Dimić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Mnogo toga je proteklih tjedana i mjeseci rečeno i napisano na temu zadarskog nogometa, a neke odgovore dao nam je prvi čovjek Zadra Branko Dukić.
Mnogo je toga proteklih tjedana i mjeseci rečeno i napisano na temu zadarskog nogometa, odnosno gašenja Nogometnog kluba Zadar s.d.d. i osnivanja novog kluba, udruge HNK Zadar.

Grad Zadar je, nakon dugo godina, odlučio prestati s financiranjem jednoga kluba te osnovati novi, koji će financirati u budućnosti pa je bilo logično da nekoliko aktualnih pitanja na tu temu uputimo gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću.

Tko je donio odluku o osnivanju Hrvatskog nogometnog kluba Zadar? Je li Grad Zadar sudjelovao u tom procesu i na koji način?

- Grad Zadar je donio takvu odluku temeljem financijskih i sportskih analiza, a nakon što je postalo evidentno da nije odgovorno niti održivo da Grad Zadar kao samo jedan od vlasnika nastavi samostalno financirati NK Zadar s.d.d., dok ne postoji namjera ostalih dioničara da sudjeluju u financiranju te da takvo stanje dugoročno ugrožava školu nogometa i mogućnost djece da kvalitetno treniraju, kaže Dukić.

Planira li Grad Zadar financirati HNK Zadar, kako, kada i u kolikom iznosu?

- Grad Zadar planira djelomično financirati HNK Zadar te iako u ovom trenutku nije moguće reći točan iznos on će biti višestruko manji od onoga kojim je do sada financiran NK Zadar s.d.d.

Na čiji je prijedlog za predsjednika HNK Zadra izabran Damir Knežević te je li Grad Zadar dobio na uvid plan i program rada izabranog predsjednika za četverogodišnji mandat?

- Izabran je na prijedlog članova Skupštine, a Gradu je predstavljen plan i program razvoja nogometne škole. Plan i program rada cijelog kluba će biti završen do rujna, kada budu poznati svi ulazni podaci potrebni za izradu vjerodostojnog dokumenta. Nakon toga, bit će predstavljen tijelima Udruge i Gradu Zadru.

Ako je HNK Zadar osnovan u studenom prošle godine, s ciljem da postane projekt za budućnost zadarskog nogometa, zašto su u siječnju ove godine ponovno uplaćena proračunska sredstva na račun NK Zadar s.d.d. i to u iznosu od 1.250.000,00 kuna?

- HNK Zadar je osnovan s ciljem zaštite škole nogometa, a vjerujemo da će se u budućnosti pokazati kao iznimno uspješan projekt škole nogometa. To ni u kom slučaju nije nešto što je zamišljeno kao prijetnja NK Zadru s.d.d. koji još uvijek nije u stečaju i Grad je i dosad, u dobroj vjeri, više puta pozivao ostale suvlasnike i druge eventualno zainteresirane da ga financiraju. Proračunom za 2020. planirana su sredstva za NK Zadar s.d.d. u iznosu navedenom u Vašem pitanju, a što je i isplaćeno početkom ove godine. Ponavljam, Grad Zadar je od osnivanja sportskog dioničkog društva bio jedini koji je financirao taj klub, svjestan svoje odgovornosti za poslovanje kluba, njegove zaposlenike, a s ciljem osiguranja funkcioniranja škole nogometa i kvalitetnog rada s mlađim uzrastima. U tom kontekstu treba sagledati i posljednju uplatu i sve uplate iz prethodnih godina. Nažalost, situacija se kroz godine nije mijenjala i došlo je vrijeme da pronađemo kvalitetnije rješenje i za proračun i za djecu, smatra prvi čovjek Zadra.

S obzirom na to da Grad Zadar više neće financirati NK Zadar s.d.d., je li vlasnički udio Grada u tom Društvu u iznosu od 41,03 % na prodaju i po kojoj cijeni?

- Grad Zadar je sve vrijeme otvoren prema potencijalnim ulagačima. Pozivali smo ih javnim putem u više navrata, a jednako tako ćemo razmotriti svaku ponudu ako se ista pojavi, no činjenica je da sve ove godine ozbiljnih ponuda nije bilo. Pokazalo se da u ovakvoj situaciji s klubom nije realno pronaći investitora, no ponavljam, ostajemo otvoreni za bilo kakvu kvalitetnu ponudu, kaže Branko Dukić.

Više pročitajte na stranicama Radio Zadra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!