20:11 / 14.08.2020.

Autor: I.M.S./Tema dana/B.A./HRT

Družak: Testiranje u HNL-u svakih desetak dana, po potrebi i češće

-

-

Foto: - / -

Teško je za očekivati da će biti dozvoljen ulaz gledatelja u dvorane.
Večeras počinje 30. jubilarna sezona HNL-a - za sada se sve utakmice igraju bez gledatelja zbog opasnosti od zaraze odnosno epidemiološke sigurnosti na tribinama. HNS je kao krovna organizacija svim klubovima prije početka utakmice omogućio testiranje igrača na koronavirus.

Državni tajnik za sport Tomislav Družak rekao je večeras u HRT-ovoj emisiji Tema dana da će se testiranje igrača provoditi prema potrebi te da će se pronaći način za financiranje.

- Nećemo imati prije svake utakmice, ali ćemo sigurno imati testiranja svakih desetak dana, a ako bude potreba i češće, rekao je.

Družak je rekao da je puno sigurnije biti na sportskim borilištima, pogotovo za lijepog vremena, na otvorenom, nego u noćnim klubovima.

- Znajući naš mentalitet, možda su čelnici HNL-a i donijeli dobru odluku da nema gledatelja na sportskim borilištima kad se gleda nogomet, rekao je Družak.

Na pitanje zašto nismo pokušali kao skandinavske zemlje igrati utakmice s manje gledatelja odgovorio je kako ne vidi zašto bi kopirali skandinavske modele te dodao da smo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je svoje natjecanje privela kraju bez ikakvih posljedica i problema.

Što se dvoranskih sportova poput košarke tiče, Družak je rekao da je teško očekivati da će biti dozvoljen ulaz gledatelja u dogledno vrijeme. Međutim, dodao je, prema sadašnjim informacijama iz sportskih saveza nema nikakvih prepreka i natjecanja će se odvijati po planiranim satnicama.

Družak je rekao da nemaju velikih saznanja da je došlo do zaraze igrača na sportskim borilištima. Došlo je, dodao je, do zaraze određenih igrača i sportskih djelatnika, ali ne na sigurnim sportskim borilištima, već na svadbama, u noćnim klubovima, na zabavama...

Rekao je da se u Hrvatskoj pridržavamo mjera i da nam međunarodne organizacije vjeruju te da se ne boji za naš sport što se toga tiče, već da se jedino boji pomanjkanja sredstava. Izrazio je uvjerenje da će država i gradovi naći dobru volju da pomognu klubovima.

- Država će sigurno naći svoj interes, odnosno, svakako će pomoći hrvatskom sportu jer sport je taj koji je to zaslužio, zadužio je ovu državu, zadužio je sve nas. Kad smo se borili za državu, sportaši su bili ti koji su naprosto bili najveći ambasadori sporta i mislim da to nitko ne smije zaboraviti, rekao je Družak.

Družak je također poručio da čvrsto vjeruje da će se i Olimpijske igre i Europsko prvenstvo u nogometu iduće godine održati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!