22:42 / 29.04.2020.

Autor: Dameo Ramić Kovačić/HRT

Drugoligaši ujedinjeni prema HNS-u

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Drugoligaši nisu spremni nastaviti natjecanje, HNS će razmotriti njihov apel.
Kao članovi drugog razreda natjecanja, sudionici Druge HNL još nisu dobili odobrenje za početak treninga, ali klubovi u pismu upućenom HNS-u naglašavaju da bez pomoći Saveza ne mogu ni razmatrati takvu opciju.

Iza apela stoje svi klubovi, osim drugih momčadi Dinama, Hajduka i Osijeka, koje se natječu u Drugoj ligi i koje su dale moralnu potporu zahtjevu.

 - Druga liga je poluprofesionalna i ne može se tretirati kao i prvoligaško natjecanje. Situacija je neizvjesna, a već bi početak treninga iziskivao puno troškova za osiguranje sigurnosnih mjera, obrazlaže Ivan Bulat, sportski direktor lidera iz Šibenika, kojemu s obzirom na prednost na ljestvici prekid natjecanja najmanje odgovara.

- Nama bi bilo najdraže da se utakmice odigraju i da tako izborimo Prvu ligu, ali ne mogu odgovoriti je li to moguće. Postoje ljudi koji će donijeti tu odluku, no valjalo bi poslušati mišljenje klubova Druge HNL. Toplo se nadam da ćemo mi u svakom od scenarija sljedeće sezone biti prvoligaši, jer nije vrijeme da se klubove gura u ponor, već da im se pruži ruka spasa. Ne samo drugoligašima, već i ostalima, zaključio je Bulat.

Odluku o nastavku natjecanja, jasno, donijet će Hrvatski nogometni savez, koji je oformio radnu skupinu za povratak natjecanju. Ta će skupina u obzir uzeti i stavove drugoligaša, kaže povjerenik za natjecanje 2. HNL, Ivica Šparavec.

- Pročitao sam pismo i kontaktirao tajnika Saveza, a s mišljenjem klubova druge lige bit će upoznat Izvršni odbor koji zasjeda sljedećeg tjedna. Vrijeme leti, događaji se prate iz dana u dan, pa će tada biti jasnije hoće li HNS moći popratiti zamolbe drugoligaša. U međuvremenu pratimo razvoj situacije u drugim zemljama i vidimo da neke od njih prekidaju natjecanja. Međutim, u Savezu postoji radna skupina koja se bavi tom problematikom, ona će prezentirati sve neophodne podatke Izvršnom odboru HNS-a, a to će tijelo u kontekstu svih ostalih mjera donijeti prikladne odluke, poručio je Šparavec.

Ponedjeljak 4. svibnja datum je do kojeg se HNS obvezao odlučiti je li povratak natjecanjima moguć 30. svibnja ili će se opcija nastavka Prve HNL dodatno prolongirati. Tada bi i drugoligaši mogli doznati više smjernica o sudbini njihovoga natjecanja, čiji je poredak važan za popunu elitnog razreda u sezoni 2020./21.

Razgovore s Ivanom Bulatom i Ivicom Šparavcem poslušajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!