15:25 / 06.03.2019.

Autor: M.M./Hina

Dinamo organizirao obilazak stadiona za slijepe i slabovidne navijače

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dinamo je organizirao taktilni obilazak stadiona Maksimir za slijepe i slabovidne navijače.
U sklopu održavanja CAFE Akcijskog tjedna (2.-10. ožujka), tijekom kojeg se dodatno ističe važnost integracije osoba s invaliditetom u nogomet, Dinamo je organizirao taktilni obilazak stadiona Maksimir za slijepe i slabovidne navijače.

Projekt je nazvan ''Dodirni povijest Dinama'', a ideja je bila pružiti navijačima posebno iskustvo povodom povijesnih trenutaka i uspjeha koje klub u ovom trenutku ostvaruje.

Već prošle godine Dinamo je organizirao prvi takav obilazak stadiona, međutim ove godine slijepi i slabovidni navijači premijerno su imali priliku sudjelovati u taktilnom obilasku. Osim narativnih priča tijekom šetnje stadionom, slijepe i slabovidne osobe mogle su po prvi puta u povijesti osjetiti i doživjeti svoj klub, uz taktilno iskustvo određenih eksponata.

Na određenim lokacijama obilaska stadiona bile su izložene kartice s tekstovima na Brailleovom pismu kako bi svi navijači mogli sami saznati o čemu se točno radi, dok su bili izloženi neki zanimljivi eksponati i predmeti.

Razgled je započeo u prostoru prve momčadi, odnosno u hodniku legendi u kojem je klupski kroničar Miroslav Tomašević pročitao neke od citata legendarnih igrača zagrebačkog kluba te im ispričao malo o povijesti kluba.

Goste iz Udruge slijepih Zagreb u svlačionici je zatim u ime prve ekipe pozdravio mladi prvotimac Nikola Moro koji je dolaskom oduševio sve prisutne.

U svlačionici prve momčadi navijači su mogli opipati aktualni dres i loptu, kao i golmanske rukavice Dominika Livakovića i kopačke nekoliko prvotimaca.
Uslijedila je šetnja kroz tunel za igrače kako bi posjetitelji stekli doživljaj izlaska igrača na maksimirski travnjak, a zatim je druženje nastavljeno uz teren i na pomoćnoj klupi. Bio je to pravi doživljaj za navijače koji nisu skrivali oduševljenje, posebno zbog činjenice da priliku za ovako nešto do sada još nisu imali.

U 'Plavom salonu' slijepi i slabovidni navijači mogli su dodirnuti najvažnije trofeje koje klub čuva u svojim vitrinama. Pehari prvenstva i Kupa Hrvatske, Superkup i Kup velesajamskih gradova iz 1967. godine. Izložene su bile i dvije lopte iz 1967. godine, među kojima i ona najvrijednija - iz finala KVG-a protiv Leeds Uniteda.

- Sretni smo i zadovoljni suradnjom s Dinamom koja je počela projektom audio deskripcije utakmica na stadionu Maksimir. U ovom obilasku stadiona sudjelovalo je 35 članova i pratitelja naše udruge, a ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Slijepe i slabovidne osobe imale su priliku  doživjeti taktilno iskustvo, osjetiti brojne eksponate poput lopte, dresa, rukavica, kopački, a osim toga na puno je lokacija bio izložen opisni tekst na Brailleovom pismu kako bismo lako pratili sadržaje. Posebno bih istaknuo posjet Plavom salonu gdje smo mogli dodirnuti trofeje iz Dinamove bogate povijesti i svima nam to jako puno znači. Sigurno ćemo to pamtiti zauvijek, izjavio je izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

- Velika nam je čast imati mogućnost organizirati ovakav projekt za slijepe i slabovidne navijače Dinama. Jedino uz ovakve aktivnosti i uz isticanje važnosti jednakosti možemo pokrenuti neke velike promjene u društvu. A to je svakako suzbijanje diskriminacije i još veća integracija osoba s invaliditetom u nogomet. Htjeli smo kroz taktilno iskustvo omogućiti dodatni doživljaj našim navijačima, jako smo sretni što su svi bili oduševljeni i sigurno ćemo projekt nastaviti provoditi, dodala je stručnjakinja za nove medije i časnica za gledatelje s invaliditetom GNK Dinamo Iva Cigrovskij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!