18:08 / 01.04.2019.

Autor: A.M./HRT

Dinamo kažnjen zatvaranjem tribina, iz Maksimira najavili žalbu

Navijači na utakmici Dinamo - Benfica (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Navijači na utakmici Dinamo - Benfica (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Europska nogometna federacija kaznila je Dinamo s dvije utakmice bez gledatelja u europskim natjecanjima zbog rasističkih ispada i bacanja predmeta u teren.
Europska nogometna federacija kaznila je Dinamo s dvije utakmice bez gledatelja u europskim natjecanjima zbog rasističkih ispada i bacanja predmeta u teren. Dinamo je odmah izdao priopćenje s pojašnjenjem kazni i najavom žalbe.

Druga utakmica bez gledatelja je uvjetna, s rokom kušnje od dvije godine.

Kazna UEFA-e došla je zbog rasističkog ponašanja dijela publike, korištenja pirotehnike, bacanja predmeta u teren i blokiranih prolaza na tribinama u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice 7. ožujka u Zagrebu.

Osim toga Dinamo će platiti 20 tisuća eura zbog rasizma te još 47 tisuća zbog preostala tri prekršaja, ukupno 67 tisuća eura.

Ova kazna u praksi znači da će sljedeće sezone Dinamo prvu domaću utakmicu u Europi, susret drugog pretkola Lige prvaka, igrati pred praznim tribinama.   Konkretan razlog za dio kazne zbog rasizma je navodno isticanje keltskog križa, zbog čega je 2013. bila kažnjena i Rijeka. Keltski križ, inače simbol kršćanstva, su na loš glas doveli  neonacisti, pa mnogo ovisi o kontekstu u kojem je istaknut. Iz Maksimira su priopćili da će uložiti žalbu na dio kazne o zatvaranju tribina za gledatelje "vodeći se određenom argumentacijom" te će " pokušati uvjeriti disciplinska tijela UEFA-e da ublaže taj dio kazne". Priopćenje DInama prenosimo u cijelosti: - Ovim putem obavještavamo javnost i navijače o tome da je GNK Dinamo zaprimio dvije kazne UEFA-e.

Jedna se kazna odnosi na utakmicu FC Viktoria - GNK Dinamo, za koju je klub kažnjen iznosom od 10.000,00 Eura i jednom utakmicom za koju je Dinamu zabranjena prodaja ulaznica vlastitim navijačima (navijačima Dinama) za prvo gostovanje u UEFA natjecanju.

Druga kazna odnosi se na utakmicu GNK Dinamo - Benfica SL za koju je klub kažnjen za upotrebu pirotehnike, blokirane stepenice i rasističko ponašanje. Novčani dio kazne iznosi 67.000,00 Eura te smo kažnjeni i na način da Dinamo prvu iduću domaću UEFA utakmicu igra pred praznim stadionom, odnosno bez gledatelja. Uz to još jedna utakmica kazne pred praznim tribinama bit će aktivirana ukoliko u razdoblju od dvije godine naši navijači ponove rasističko ponašanje.

U odnosu na dio kazne kojim se zatvara stadion za gledatelje, GNK Dinamo je poduzeo pravne korake te ćemo u žalbenom postupku, vodeći se određenom argumentacijom, pokušati uvjeriti disciplinska tijela UEFA-e da ublaže taj dio kazne.

O rezultatima žalbenog postupka, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost i navijače, piše Dinamo.
Navijači na utakmici Dinamo - Benfica (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Navijači na utakmici Dinamo - Benfica (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!