17:18 / 22.02.2020.

Autor: I.L.K./Hina

Dalić i Bjelica o budućnost hrvatskoga nogometa

Zlatko Dalić, Nenad Bjelica (Marko Lukunic/PIXSELL)

Zlatko Dalić, Nenad Bjelica (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Jako je važno adaptirati se novim trendovima u nogometu, poručili su sudionici konferencije u Zagrebu.
- Kondicijska priprema je važan i neizostavan dio pripreme u nogometu, a kondicijski treneri važan su dio stručnog tima. Zbog toga je jako važno jasno odrediti njihovu ulogu i dati im povjerenje u radu, rekao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na panelu hrvatskih izbornika i trenera koji se održao u sklopu 18. izdanja međunarodne konferencije "Kondicijska priprema sportaša" u Zagrebu.

- Svaki nogometni trener treba njegovati svoj osobni stil rada te ustrajati u njemu. To je moja vizija uspješnog načina rada u nogometu u narednih deset godina. Iznimna mi je čast upravo ovdje podijeliti svoja razmišljanja jer sam pohađao Kineziološki fakultet i ovdje naučio svoje prve korake u trenerskom poslu, rekao je Dalić.

Njegovim razmišljanjima na temu Hrvatski nogomet 2030. pridružili su se i Igor Bišćan, Ognjen Vukojević, Josip Šimunić, Tomislav Rukavina i Petar Krpan, a zanimljivom vizijom nogometne budućnosti posjetitelje je zaintrigirao trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

- Jako je važno adaptirati se novim trendovima u nogometu. Mislim da se sa svakim načinom igre može biti uspješan samo ga treba prilagoditi igračima s kojima raspolažemo. Ipak, najvažniji dio trenerovog posla je odabrati dobar stručni tim i karakterne igrače, a zatim osigurati naporan rad, obiteljsku atmosferu, uzajamni respekt, postavljanje visokih ciljeva, samoodgovornost, optimizam, dobru komunikaciju i motivaciju.

Svoja iskustva na ovogodišnjoj konferenciji prvi puta podijelio je svjetski stručnjak Roberto Sassi koji posljednjih godina kreira i kontrolira pripremu Juventusovih igrača.

- Trenirao sam neke hrvatske igrače, poput Mandžukića, Vlaovića, Pjace i Stanića. Bili su veoma tjelesno potentni i pametni, ali općenito govoreći Hrvati su igrački na vrlo visokom svjetskom nivou. Cijeli svijet se čudi hrvatskim sportskim postignućima.

Uz sportski panel, 18. izdanje Konferencije iznjedrilo je novog najboljeg kondicijskog trenera godine čiju je titulu za proteklu godinu ponio Vlatko Vučetić, osobni kondicijski trener Luke Modrića iza kojeg stoji kvalitetan rad s brojnim najuspješnijim hrvatskim sportašima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!