Dalić: Hrvatska je najuređenija reprezentacija na svijetu

15.09.2023.

08:58

Autor: A.M./HRT

Petar Krpan, Zlatko Dalić i Marijan Kustić na Simposaru

Petar Krpan, Zlatko Dalić i Marijan Kustić na Simposaru

Foto: Damir Krajač / PIXSELL

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić dobio je puno pažnje na sportskom simpoziju u Sarajevu, Simposaru. Njegovo izlaganje bilo je sjajno posjećeno, a dijelove su prenijeli brojni regionalni mediji.

Pričao je o tajni hrvatskog nogometnog uspjeha, ali i istaknuo kako je "Hrvatska najurednija, najuređenija reprezentacija na svijetu".


- Ova naša hrvatska reprezentacija je najurednija, najuređenija reprezentacija na svijetu! To odgovorno tvrdim. Po svemu najuređenija. Po ponašanju, radu, pristupu. Ti ljudi, koji imaju stotine milijuna, dolaze tamo sretni. Kod nas nema zakona, ima nepisanih, koje mi poštujemo. Jamčim, najuređenija reprezentacija na svijetu, rekao je Dalić.


Rezultat u smjeni generacija nije trpio


Pričao je i o smjeni generacija:


- U smjeni generacija rezultat nije trpio, u Rusiji smo osvojili medalju. Važno je da je smjena napravljena, dolaze mlađi, a njihova sreća je da stasaju uz Modrića, Perišića, Vidu. Sada kad igramo do Eura pričali smo da Luka preskoči utakmicu, ali ne, nema doziranja i preskakanja. On mi kaže "Ako sam unutra, unutra  sam 100 posto". Perišić kaže "Ja hoću sve, ne igram u klubu maksimalno, u reprezentaciji hoću". Doziranje je bitno u tim godinama, ali kada igrač kaže da hoće sve...

Zlatko Dalić na Simposaru

Zlatko Dalić na Simposaru

Foto: Damir Krajač / CROPIX

Bilo me strah svlačionice s toliko zvijezda 2017. godine


Prisjetio se i samih početaka s Vatrenima:


- Na početku, 2017. godine, u Ukrajini, bilo me strah, bojao sam se te svlačionice sa svjetskim zvijezdama, dok sam ja 12 godina prije toga radio u Aziji. Tko sam ja? U ono malo vremena, dan-dva do te prve utakmice s Ukrajincima, nisam imao nikakvog vremena, prostora za neke velike promjene, izmjene. Mogao sam samo malo razgovarati, pokušati odgonetnuti što je valjalo prije, što ih smeta, a što ne, ali eto, ta je ukrajinska epizoda sretno završila.


Usporedio je svoju momčad s nekim ranijima:


- Hrvatska je imala ranije, tamo 2006. do 2008. godine, možda i bolje igrače, jaču reprezentaciju. No, nešto je uvijek nedostajalo. Možda se ranije dolazilo na okupljanja reprezentacije kako bi usputno igrači obavili dosta nekih privatnih stvari, pa se tu okupljala rodbina, puno ljudi i gubio se fokus. Sada je sasvim drukčije.


Bio sam bahat, ali promijenio sam se


Dalić kaže i kako se dota promijenio, prvo kad je radio kao trener u HNL-u, ali i nakon Europskog prvenstva 2020. godine. 


- Bio sam trener u HNL-u, ali sasvim drukčiji nego danas, bahat i bezobrazan. U sukobima, stalno u medijima i tu sam ja stisnuo prekidač i promijenio se. Kao što sam se promijenio i nakon Eura 2020. godine. Dotad sam sve nastojao držati sam, kontrolirati, ali uvidio sam da to ne vodi ničemu, da nije dobro ni za mene. Tada sam odlučio i bitno proširiti stručni stožer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!