20:55 / 18.01.2021.

Autor: K.L./HRT/Stadion

Bruno Marić: Svi su očekivali da ćemo mi biti "Big Brother"

Bruno Marić (Patrik Macek/PIXSELL)

Bruno Marić (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Bivši nogometni sudac objasnio je na što će suci stavljati naglasak.
- Od prvog trenutka sam govorio da je VAR nešto najbolje što se dogodilo nogometu u posljednje vrijeme. Uz dužno poštovanje prema svim izmjenama i dopunama pravila nogometne igre, VAR je sigurno je najbolje što se nogometu dogodilo. To nije samo iz aspekta sudaca, već i nogometaša, rekao je gostujući u emisiji Stadion Bruno Marić, VAR instruktor komisije nogometnih sudaca HNS-a.

- Smanjena su simuliranja, igrači znaju da suci imaju mogućnost pregleda snimke. To je bila pošast, postao je ozbiljan problem za nogomet. Oštra igra i crveni kartoni su smanjeni na minimum i svodit će na dok svi ne shvate da VAR to neće dopustiti, dodaje Marić. Bivši nogometni sudac objasnio je na što će suci stavljati naglasak.

- Na početku smo molili javnost za strpljenje jer smo znali da na početku to neće biti na razini na kojoj bismo svi željeli. Edukacijama, seminarima i iskustvom uvjeren sam da ćemo biti bolji. Imali smo naglasak na komunikaciji VAR sobe i sudaca, brzina donošenja odluke da se donese na maksimalnu. Mislim da smo dosta napravili u tome u odnosu na početku, ali još moramo na tome raditi, kazao je Marić te progovorio o najvećim izazovima videotehnologije.

- Linija intervencije je najveći izazov VAR-a. Javlja se samo kod očigledne pogreške, kad smo govorili o jasnim pogreškama, svi su očekivali da ćemo mi sada biti "Big Brother" - to neće biti. Mi moramo nogomet što manje ometati u njegovoj fluidnosti i da bude zanimljiv svima, ali da ne prođe neka skandalozna pogreška. Suci su znali ući u pregled snimke kad nije bilo potrebno. VAR trebamo koristiti za čiste i očite pogreške i ne gubiti vrijeme kad ih pregledavamo. Kvaliteta VAR-a ovisi o suđenju, a sudac treba suditi kao da on ne postoji. Ipak, sudac mora znati da ima i drugu šansu s VAR-om, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!