16:27 / 12.01.2020.

Autor: Krešimir Gotlin, Dameo Ramić Kovačić/HRT

Bruno Marić: S VAR-om ćemo hrvatski nogomet očistiti od skandala

Bruno Marić (Luka Stanzl/PIXSELL)

Bruno Marić (Luka Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Svi prvoligaški stadioni osigurali su infrastrukturne uvjete za korištenje VAR-a.
Godinu dana intenzivnih priprema prošli su hrvatski suci kako bi od početka drugog dijela tekuće sezone mogli koristiti blagodati video-tehnologije. Čuveni VAR od 31. siječnja postaje svakodnevica HT Prve lige, a instruktor VAR-a Bruno Marić tim je povodom bio gost emisije Sport i glazba.

U posljednjih godinu dana svaki sudac elitne skupine HNS-a odradio je najmanje dvije prijateljske ili utakmice juniorskoga prvenstva, uz još niz potrebnih edukacijskih stepenica, a svi prvoligaški stadioni osigurali su infrastrukturne uvjete za korištenje VAR-a.

- Alat je to koji bi trebao pomoći sucima da korigiraju očite pogreške i svima nam biti od velike koristi, poručuje bivši sudac i HNS-ov VAR instruktor, Bruno Marić.

- Pomoći će svima, ali najviše sucima u donošenju teških odluka, primjerice o kaznenim udarcima ili zaleđima u posljednjim minutama važnih utakmica. Važno je znati da ni od VAR-a ne možemo očekivati stopostotnu točnost, ali njegova je uloga ispraviti čiste i očite pogreške. On neće korigirati svaku odluku, ali će očistiti nogomet od odluka koje izazivaju skandale.

U posljednje vrijeme primjena VAR-a u stranim ligama rezultira s mnogo polemika, ponajviše u Engleskoj. No, tamo se, kaže Marić, krši jedan od temelja protokola VAR-a. Sucu odluke sugeriraju iz VAR-sobe, a ključno je da iza svake odluke, prije ili nakon pregleda snimke, stoji isključivo glavni sudac utakmice.

- Nedopustivo je da bilo tko osim suca na terenu donese odluku. To je u Hrvatskoj ovog trenutka nezamislivo. Svaku subjektivnu odluku mora donijeti sudac, a samo kad je riječ o objektivnim procjenama smije slušati sugestiju iz VAR sobe.

Dakle, jedino u slučaju zamjene identiteta igrača, procjene zaleđa, lokacije prekršaja ili igranja rukom u fazi napada, gdje je odluka objektivna i lako uočljiva, VAR soba smije dati mišljenje. Sve ostalo svodi se na njihovu sugestiju glavnome sucu da provjeri ponovljenu snimku. Sve to, ponovimo, jedino u akcijama koje prethode postizanju pogotka ili kaznenom udarcu, te u slučajevima zamjene identiteta i izravnih crvenih kartona.

Upravo se spomenuta procjena zaleđa pokazuje kao jedan od najvećih izazova VAR-a. Mnoge su reakcije negodovanja na poništavanje pogodaka zbog zaleđa koja se mjere u milimetrima.

- Mi smo zauzeli stav da, ako se linija tijela obrambenog igrača i napadača preklapaju, dajemo za pravo odluci suca. To je prostor od nekoliko centimetara, sve manje od toga nećemo moći egzaktno utvrditi, informira Marić.

Upravo je u pitanju zaleđa osobito važna edukacija nogometaša, jer bit će situacija u kojima će suci puštati izgledne akcije iako sumnjaju u zaleđe, jer ako ih prekinu, onda ispravke nema. Kako bi u takvim, kao i u ostalim slučajevima primjene VAR-a, igrači znali reagirati, sudačka ekipa HNS-a ovih će dana obići sve prvoligaške klubove i održati detaljne edukacije.

Važno je, ponavlja Marić, strpljivo i s razumijevanjem pristupiti ovoj problematici, osobito u početku primjene nečega što će na našim travnjacima i igračima i publici, ali i sucima, biti novost. Ali novost koja bi, nema dvojbe, svima trebala ići u prilog.

- Cilj VAR-a nije uništavanje emotivnog aspekta nogometa, već da se ovaj sport očisti od teških sudačkih pogrešaka koje za sobom vuku skandale. Svakako je bolje potrošiti minutu vremena da bismo donijeli ispravnu odluku, nego dozvoliti da zbog očite pogreške netko izgubi trofej ili ispadne iz lige, zaključio je Bruno Marić.

Komentirao je Marić još puno detalja vezanih uz suđenje uz pomoć VAR-a, a cijeli razgovor možete poslušati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!