20:57 / 09.04.2018.

Autor: A.M./HRT

Beusan nakon analize 16 spornih situacija: Vrijeme je za strane suce!

Mateo Beusan (Screenshot: HRT)

Mateo Beusan (Screenshot: HRT)

Foto: - / HRT

Mnogi su s nestrpljenjem očekivali Oko sokolovo i analizu čak 16 spornih situacija u zadnjem kolu HNL-a i Hrvatskom kupu.
Mnogi su s nestrpljenjem očekivali emisiju Stadion i Oko sokolovo, odnosno  analizu brojnih spornih situacija u zadnjem kolu HNL-a i Hrvatskom kupu. Čak 16 spornih situacija, i to pomno probranih između 22 u širem izboru! Nakon rudarske analize Mateo Beusan mogao je zaključiti samo jedno - vrijeme je za strane suce u utakmicama s velikim pritiskom u završnici sezone.
Lokomotiva oštećena protiv Hajduka

Lokomotiva je u utakmici protiv Hajduka oštećena od pomoćnog suca dizanjem zastavice zbog nepostojećeg zaleđa Radonića, koji je zatresao mrežu u 61. minuti: Nemamo dilema što se tiče suca i suđenja, ali imamo veliki problem s pomoćnikom, koji je oštetio Lokomovitivu, jasno se vidi da nema zaleđa, rekao je Mateo Beusan. Cibalia oštećena nepostojećim zaleđem protiv Intera

U utakmici Cibalia - Inter bile su tri sumnjive sudačke odluke.

Sudac Mlakar je u prvoj minuti dosudio kazneni udarac za Cibaliju - ispravno.

Igrač Intera nije imao sreće vidjeti da mu je sudac iza leđa i točno vidi potezanje ruke, dosuđeni kazneni udarac je ispravna odluka suca Mlakara, kaže Beusan.

U petoj minuti igrač cibalije Kordić je povučen i pada u kaznenom prostoru, da li je trebalo suditi kazneni udarac?

Kordić pada u kaznenom prostoru, ali povlačenje je bilo vani, igrač Intera ga je na vrijeme pustio, smatra Beusan.

U 51. minuti je signalizirano zaleđe i pogodak Cibalije nije priznat: Nema zaleđa! Pobjednički gol Rudeša protiv Osijeka bez mrlje

Iz dvoboja Rudeš - Osijek, u kojemu su Zagrepčani priredili najveće iznenađenje kola, izdvojili smo dvije situacije.

U 34. minuti je signalizirano zaleđe igraca Osijeka Marića, ispravno ili ne? Nema govora o zaleđu, prvi pomoćnik je pogriješio.

Da li je u 72. minuti postojalo zaleđe Budimira, koji iz te situacije zabija pobjednički gol? Isti pomoćni sudac, čestitam na odluci da je malo pričekao i potom napravio pravilnu procjenu. Igrač se nalazi u zaleđu, ali ne utječe na igru, ispravno je pustio Budimira, koji je zabio gol za pobjedu. Ademi je kažnjen proporcionalno
Arijan Ademi je u utakmici Istra - Dinamo s poda udario suparnika, da li je nedovoljno kažnjen samo žutim kartonom? Bilo je puno polemike oko ovoga, ali ovdje se ne radi o udarcu. Ne može se reći ni da je odgurivanje kad je s nogom, ali mislim da je dovoljna opomena žuti karton, ispravna odluka, kaže Beusan. Rijeka više oštećena protiv Dinama, ali oprošten joj je kazneni udarac
U kup-utakmici Dinamo - Rijeka bilo je čak sedam spornih situacija, a više je brojčano oštećena Rijeka, iako joj je u situaciji u kojoj je oštećen Dinamo - oprošten kazneni udarac.

Da li je u trećoj minuti postojao prekršaj Rahmanija u skoku, koji nije dosuđen? Mislim da jest, zašto uopće imamo petog suca koji odlično vidi situaciju i ne reagira? On se ovdje popeo na njega i nije dao igraču Rijeke da skoči.

U 25. minuti sudac Zebec pušta prednost nakon prekršaja nad Olmom  i iz toga dolazi do gola? Izvanredno puštena prednost, vidi se da sudac s dvije ruke daje znak, kontra, nema zaleđa, zgoditak i 1:0. Nakon toga Bradarić dobija svoju prvu opomenu, sve je ispravno.
         
U 37. minuti je dosuđeno zaleđe Hebera, ispravno ili ne? Drugi pomoćni je malo zakasnio u signalizaciji, teško je za vidjeti, ali nema zaleđa. Vrlo teško za vidjeti, ali ako nisi siguran treba pustiti napadača da postigne gol. No čini se da suci i znaju i ne znaju, imaju neki strah, ne znaju što raditi, ako pusti i padne gol dobit će kritike, ako ne pusti, nema gola, pa razmišljaju 'možda prođe'.

Da li je u 45. minuti bilo igranja Bradarića rukom za kazneni udarac, koji nije dosuđen, a i Bradarić bi dobio drugi žuti karton? Po meni je pogreška suca, Bradarićeva ruka ide prema gore, ide od tijela, znači pokazao je namjeru, ovo je bilo igranje rukom za kazneni udarac i opomenu, lopta ide prema vratima i zato se i daje opomena, znači drugi žuti i crveni karton.

Dvije minute kasnije Bradarić je ipak dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, da li je ta odluka ispravna? Bradarić na tu loptu ide špicom, da bi netko igrao džonom igrač mora biti nasuprot njega. Ovdje toga nema, Bradarić dolazi prvi do lopte, a nakon toga ga igrač Dinama udara punom nogom, tako su nastale one rane. Pogreška suca, složili su se i Beusan i Pletikosa.

Najspornija situacija je iz 70. minute, kad je Rijekin napadač Acosty opomenut umjesto da je dosuđen prekršaj na njemu i pokazan drugi žuti karton Stojanoviću?

Ovo je možda najspornija situacija, nije mi jasno, najveća pogreška! Neshvatljivo je da se ovo ne vidi, on ga je pomeo, jest da je prekršaj bio vani, no ovo je Stojanoviću prekršaj za drugi žuti karton, isključujući, presuđuje Oko sokolovo!

Zaleđe igrača Rijeke u 73. minuti je dosuđeno, ispravno? Nije zaleđe, ali opet su u liniji, opet su to teške situacije, u takvim situacijama ne bih suce puno optuživao. Nevjerojatno guranje s obje ruke ostalo nezamijećeno U zaostaloj utakmici HNL-a Lokomotiva - Osijek bilježimo dvije sporne situacije.

Sudac Matoc u  79. minuti nije dosudio kazneni udarac iako je igrač Lokomotive prividno igrao rukom? Igrač ga je napucao s pola metra, gdje će on s tom rukom, to je prirodan položaj, ispravna odluka suca.

Da li je u 83. minuti Bočkaj napravio prekršaj guranjem s obje ruke? (očito jest, op. a.)

Lopta je u igri i on ga s dvije ruke gura vani. Da se ovo i dogodilo van terena, opet je ovo kazneni udarac. Ako to ne znaju igrači skrećem im pozornost. No da ovako nešto ne vide ni sudac ni pomoćni sudac, ne mogu ući u psihu ovoga, meni to nije jasno. Možda su ostali iznenađeni, jer ovakav potez je stvarno raritet.

Vrijeme je za strane suce u završnici sezone

Zadnja dva-tri kola imamo stvarno dosta grešaka. Nitko nije zadovoljan, ne kažem da je neki klub favoriziran, ali jednostavno se događaju pogreške koje su trebale biti eliminirane zadnjim seminarom prije Kupa.. Je li vrijeme za stranca? Ako znamo da su Francuzi i Švicarci potpisali sporazum o razmjeni sudaca, ako znamo da naš sudac ide u Saudijsku Arabiju... Samo da skinemo odgovornost sa suca koji će suditi finale ja bih pozvao stranog suca. Imamo Slovenca koji će suditi na SP-u, imamo Talijane, i to samo tu u najbližem susjedstvu, zaključio je HRT-ov sudački ekspert Mateo Beusan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!