08:56 / 29.12.2020.

Autor: M.Š./HRT

Antolić za rušenje Maksimira, otkrio koliko bi koštao novi stadion

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Što se tiče modela za zatvaranje financijske konstrukcije, puno je još toga nejasno.
Član uprave Dinama Krešimir Antolić tvrdi da bi rušenje postojećeg maksimirskog stadiona bilo najbolje rješenje, a da bi cijena rušenja uz izgradnju novog stadiona bila između 56 i 62 milijuna eura.

- Procjena je da bi rušenje stadiona koštalo 6,5-7 milijuna eura (s mogućnosti ponovnog korištenja materijala do 10%), a izgradnja novog stadiona kapaciteta 30.000 mjesta koštala bi između 50 i 55 milijuna eura. Dakle, rušenje i izgradnja novog stadiona bili bi između 56 i 62 milijuna eura, ističe Krešimir Antolić u intervjuu za Sportske novosti.

Također je istaknuo da je jedno od mogućih rješenja za zatvaranje financijske kontrukcije, tzv. davanje prava građenja zainteresiranom investitoru.

- Gradska vlast donese odluku o osnivanju prava građenja na svojoj nekretnini, stadionu Maksimir, na barem 50 godina. Nakon provedenog natječaja odabrana tvrtka ima obvezu ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu za rušenje i građenje (ili djelomičnu rekonstrukciju, rušenje i građenje), a Grad Zagreb se, među ostalim, obvezuje izvršiti imovinsko-pravnu pripremu te imovinsko-pravnu pripremu na zemljištima predviđenim za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture. Sličan model primijenjen je za izgradnju stadiona na Rujevici te Allianz Arene u Beču. U oba ova slučaja na sličan način partneri su bili Grad Rijeka i klub Rijeka, te grad Beč i nogometni klub Rapid, dodaje.

Prema drugom modelu, u cijelu bi se priču uključila država. Mađarska je, primjerice, u stadione uložila 500 milijuna eura.

- Prvo je napravljen strateški i zakonodavni okvir za ulaganja, pa tako mađarske tvrtke na kraju godine 70% svoje dobiti mogu uplatiti u sport, a 30% u porezni sustav i to samo za treniranje mladeži, troškove osoblja i investiranje u gradnju ili modernizaciju sportske infrastrukture. Ukinut je porez na promet nekretnina koje imaju sportsko-rekreacijsku namjenu.

Ipak, Antolić je skeptičan da bi se takav model mogao primijeniti u Hrvatskoj.

- Ovog trenutka, kada je udio proračuna za sport u ukupnom državnom proračunu svega 0,2%, ovaj model ne djeluje realno. A projekcije državnog proračuna za iduće dvije godine ne predviđaju porast tih sredstava pa nisam neki optimist da će se takvo rješenje dogoditi u Hrvatskoj. 

Dodaje i da izgradnja moderne stadionske infrastrukture predstavlja civilizacijsko pitanje, a ne luksuz.

- Svakako da na financijskim tržištima unatoč krizi ima sredstava za investiciju od 60- ak milijuna eura. Najvažnije je donijeti odluku, odabrati moguće modele, odrediti ulogu Dinama i krenuti u realizaciju, zaključuje.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!