Zadar od grada košarke postao grad nogometa

10.12.2022.

19:25

Autor: TVD2/A.M./HRT

Bernard Paleka

Bernard Paleka

Foto: TVD2 / HRT

Slavilo se sinoć u svim našim gradovima, pa i u Zadru, gradu Luke Modrića i Dominika Livakovića. O hrvatskom nogometnom mentalitetu danas govori cijeli svijet, a pokušao ga je objasniti zadarski novinar Bernard Paleka.

- Rekao bih da se pišu najljepše stranice povijesti hrvatskog nogometa. A da nogomet mijenja svijet možda je najbolji primjer Zadar, koji je nakon Grada košarke postao Grad nogometa otkad se pojavio Luka Modrić, a sad je tu Dominik Livaković, kaže Paleka i dodaje:


- Nema slučajnosti, nema čuda, Hrvatska igra izvrsno i sa svojim igrom izvan okvira zna kako se dolazi  najmanje u polufinale.


Kako se u Zadru tako dobro prepoznaju talenti?


-  To je škola pokojnog Tomislava Bašića, na vrijeme uočiti dječaka, shvatiti tko je i gdje je, vidjeti njegove sposobnosti i vještine te ga usmjeriti u smjeru virtuoznosti.


Kako naši momci u teškim trenucima ostanu koncentrirani?


- Mentalna stabilnost je posljedica dobrog rada iz prošlosti, rada na treninzima,  uz dobro iščitavanje govora tijela suparničkih igrača, kad se to spoji dobijemo ili obranu ili pogođeni kazneni udarac.


Kako s Argentinom i Messijem, kojemu je ovo možda posljednje SP?


- Jesu, ali nadam se da Messi neće igrati u finalu. Hrvatska zna kako se dolazi do finala, a nakon ovog prvenstva govorit ćemo da zna i kako se pobjeđuje u finalu, zaključio je Bernard Paleka.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!