Strahonja: Što je radio VAR?; Jeličić: Karikatura od suca; Bjelica: Manipulacija

17.12.2022.

19:13

Autor: M.Š./HRT

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: HTV / HRT

Sudački ekspert Marijo Strahonja nakon utakmice Hrvatska - Maroko žestoko je kritizirao suca Abdulrahmana Al-Jassima, koji nije dosudio očiti kazneni udarac za Hrvatsku.

Radilo se o situaciji kada je Joško Gvardiol potpuno jasno oboren u kaznenom prostoru, a na kraju se čak niti VAR nije oglasio.

- Sigurno nije lijepo niti ugodno negativno pričati u kontekstu kada slavimo. Definitivno nije imao utakmicu pod kontrolom, već u 8. minuti kada je Gvardiol doista zaslužio žuti karton. U 33. minuti su protestirali Marokanci, unosili su mu se, izgubio je tada autoritet, prikazao je svima da ne kontrolira utakmicu.

Osvrnuo se na kazneni udarac koji nije dosuđen u 72. minuti nakon što je Ambrabat oborio Gvardiola.

- To je toliko jasna situacija da se radi o kaznenom udarcu. Što je najgore, sudac je na tri, do četiri metra od njega, to je apsolutno kazneni udarac. Da bude stvar gora, ne znam zašto se VAR nije javio. Što je radio Čileanac u VAR sobi, ja stvarno ne znam. Gledao je sigurno tu sliku minutu, minutu i pol. Ako ovo nije jasna i očigledna pogreška, ne znam stvarno što je. Sudački odbor je podcijenio utakmicu za treće mjesto. Na sreću, pravda je ostala zadovoljena, nije nastradala bolja reperezentacija. Nadam se da više nikada neće odbro dvojiti da trebaju staviti suca koji je na razini. Ovo je neprihvatljivo suđenje, ovo je narušilo imidž nogometnog suca, istaknuo je sudački ekspert Marijo Strahonja.

Komentirali su katarskog suca i Joško Jeličić i Nenad Bjelica.

- Bez obzira na emocije jer smo brončani. S obzirom na kriterije dodjel, niti je Svjetskom prvenstvu mjesto u Kataru, niti je Kataru mjesto na Svjetskom prvenstvu. Pogotovo ovoj karikaturi od suca. Ovo je nedopustivo. FIFA je pokazala da je to organizacije koje se ne bi postidjeli niti otočani s juga Italije, istaknuo je Jeličić.

- Ne znam što bih rekao o VAR-u, a što nisam rekao. Ja mogu shvatiti da netko nešto ne vidi na terenu, jer svi mi griješimo. Ovdje je sudac kardinalno pogriješio. Međutim, da VAR to ne vidi, godinama govorim o mogućnostima manipuliranja utakmicama, ovo je danas bilo izmanimulirano. Takvih odluka od 2016. u Poljskoj, ovakve se situacije događaju. Nitko me ne može uvjeriti da ovo nije manipulacija rezultata i da je ovo nešto dobro, ističe Nenad Bjelica.

- Sudac sjedi u VAR sobi, gleda to na pet ili šest kamera i on to ne vidi. Što zdrave oči vide. To je namjera. Oni će reći da nije bilo dovoljno intenziteta za kazneni udarac, dodaje. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!