Tomislav Đukić posljednjih sedam godina šef je kuhinje hrvatske nogometne reprezentacije. I ove godine s njima je u Kataru.
01.12.2022.
12:35
Autor: Edin Mahmuljin/Qatara/HRT
Tomislav Đukić posljednjih sedam godina šef je kuhinje hrvatske nogometne reprezentacije. I ove godine s njima je u Kataru.
No glavnu riječ u kuhinji, vjerovali ili ne, nema kuhar nego liječnik, jer loša prehrana kod igrača može izazvati kojekakve probleme - nadutost, zatvor, proljev ili jednostavno - umor.
Zašto reprezentativci uvijek sa sobom imaju hrvatskog kuhara? Zato što tako imaju najmanje iznenađenja, objašnjava HRT-ovom novinaru Edi Mahmuljinu dr. Saša Janković, liječnik u reprezentaciji.
- On u kuhinji ima kontrolu namirnica, isto tako sudjeluje u pripravljanju hrane. Sve praktički kontrolira, zna navike igrača i ukuse - dodaje.
Tomislav Đukić, kuhar u reprezentaciji, otkriva što jedu naši reprezentativci - nema tu teških umaka, krema, pretjerane termičke obrade ili "teških" jela koja opterećuju želudac.
Ovako otprilike izgleda način prehrane hrvatskih reprezentativaca: 8-10 sati doručak, ručak je obično 4-5 sati prije aktivnosti, a tu je i međuobrok. Večera slijedi kada završe s dnevnim aktivnostima.
Voće, povrće, svježe namirnice, proteini - neizostavni su dio njihove prehrane. Uz svaki obrok mora biti puno voća, no nije sve striktno - ima tu i narezaka, kruha, peciva, kroasana. Ručak može izgledati i ovako: svježe kuhana goveđa juha, za mesni obrok preferira se riba, piletina ili puretina, a može i teletina.
Snimili smo kako izgleda priprema jednog klasičnog ručka za naše nogometaše, ali i doznali smiju li kušati tradicionalna jela zemalja u koje putuju ili je to zabranjeno.
Pogledajte video:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora